Rex
NOS Nieuws

Status Quo-oprichter Alan Lancaster overleden

In Australië is Alan Lancaster, een van de oprichters van rockband Status Quo, op 72-jarige leeftijd overleden. De bassist leed al enige jaren aan multiple sclerose.

Lancaster richtte in 1962 in Londen met klasgenoot Francis Rossi het bandje The Scorpions op, hoewel ze op dat moment eigenlijk nog geen instrument konden bespelen. Nadat gitarist Rick Parfitt in 1967 was toegetreden werd de band herdoopt tot The Status Quo, het lidwoord kwam enkele jaren later te vervallen.

De groep scoorde een eerste hit met Pictures of Matchstick Men, dat opende met een aanstekelijk gitaarrifje. Later volgenden Top 2000-evergreens als Whatever You Want, Roll Over Lay Down en Down Down. "Meesters van de muzikale eenvoud", werd de band getypeerd door een Nederlandse muziekrecensent. "Keiharde muziek op drie gitaren en een drumstel."

Pop-muziek

De wereldwijde populariteit zou ook tot het vertrek van Lancaster uit de band leiden. Op een tour in Australië leerde hij in 1973 zijn toekomstige vrouw Dayle kennen, voor wie hij naar het continent aan de andere kant van de wereld zou verhuizen.

Lancaster weigerde terug naar Groot-Brittannië te komen voor de videoclip van Rockin' All Over the World, waarop hij bij de opnames werd vervangen door een levensgrote in leren jack gehulde pop die door de camera zoveel mogelijk buiten beeld werd gehouden.

Bekijk hier hoe dat eruit zag:

Lancaster zei later dat het cocaïnegebruik van Rossi tot de breuk had geleid. "Dat was toen een plaag in de muziekwereld. Je voelt je er superieur door aan alle anderen", vertelde hij. Rossi zou hem en drummer Coghlan uit de band hebben gewerkt.

Het laatste concert dat Lancaster met de band zou spelen was Live Aid in 1985, waar ze het concert in Londen met drie nummers openen. Daarna vertrok de bassist definitief naar Australië, waar hij muziek bleef maken met The Party Boys.

Lancaster probeerde nog de overgebleven bandleden ervan te weerhouden om onder de oude naam op te treden. "Ik wilde Status Quo beschermen", legde hij later uit. "Het was alsof er een kind van me was ontvoerd." De rechter gaf hem echter geen gelijk en Status Quo ging door met hits als In the Army Now en speelde in het voorprogramma van Queen.

De band zou het later bijleggen en in 2013 en 2014 toerde Lancaster met de originele bezetting door Europa. Parfitt zou in 2016 overlijden aan complicaties van een infectie.

PA Images
De reünietoer in 2013, Lancaster rechts

In het overlijdensbericht noemt zijn vrouw Dayle Lancaster een echte familieman. "We zijn diepbedroefd. Alan was zeer gevat en had een prachtig gevoel voor droge humor. Hij was een toegewijd en liefhebbend echtgenoot, vader en grootvader. Zijn focus lag altijd op zijn familie."

Entertainmentjournalist Craig Bennett, die het nieuws naar buiten bracht namens de familie, zegt dat Lancaster bij zijn laatste optredens genoot van de hereniging met zijn oude bandmaten en de fans. "Dit is een afscheid van een absolute legende en een van de aardigste mensen in de rock-'n-roll."

Francis Rossi reageerde via de website van de band. "Het is bekend dat we de laatste jaren uit elkaar waren gegroeid, maar ik zal altijd goede herinneringen hebben aan onze vroege dagen samen." Hij noemde Lancaster onmisbaar voor het geluid van de band.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl