Zanger Francis Rossi en bassist John Edwards

Fans nemen afscheid van Status Quo: het is een soort virus

De Engelse band Status Quo staat vanavond in de Heineken Music Hall. Het wordt de laatste keer dat Status Quo een groot concert in Nederland geeft, want na de Last Night of the Electrics-tour trekt de band de stekker eruit.

Af en toe een akoestisch optreden sluiten de bandleden niet uit, maar grote tournees behoren tot het verleden. Een verdrietig moment voor diehard-fans als Gerard Rappard, die twee boeken over de band schreef. "Heel jammer, maar ook wel heel logisch. Ze zijn al sinds 1962 bezig en dan ligt dit wel in de lijn der verwachting. Op een gegeven moment gaat het je fysiek opbreken."

Alan Lancaster, Rick Parfitt en Francis Rossi in Ahoy Rotterdam (1981)

Status Quo, dat in zijn begintijd nog The Spectres heette, werd eind jaren 60 bekend. Na een korte psychedelische rock-periode met enkele hits als Pictures of Matchstick Men (1968) veranderde de band van stijl. De rockers gingen over op toegankelijkere muziek met weinig akkoorden. Een hele omslag, zegt Rappard. "De psychedelische periode was afgelopen en toen vielen ze gewoon in een heel diep gat."

Toen piratenzenders de muziek van Status Quo gingen draaien, begon die trein te rijden. Iedereen in Europa was ineens om, de rest is historie.

Fan Gerard Rappard

Een echte doorbraak bleef uit tot halverwege de jaren 70. Met Paper Plane (1972) kwam er een klein lichtpuntje, maar met de hit Caroline (1973) veranderde alles. "Met name door de schepen, radiopiraten als Radio Veronica en Radio Caroline, kreeg de band veel aandacht. Niemand wilde de muziek van Status Quo draaien, maar zij wel."

De piratenzenders waren volgens Rappard de redding. "Toen zij de muziek begonnen te draaien, begon in 1975 die trein te rijden. Iedereen in Europa was ineens om, iedereen wilde die band boeken. De rest is historie."

Inmiddels is 'Quo' met ruim 120 miljoen verkochte platen zeker "geen kleine jongen" meer. 66 keer haalde de band de Britse hitparade, meer dan de Rolling Stones en The Beatles. Rappard: "Status Quo is een soort virus dat je oploopt. Het heeft een vrij unieke staccato en duidelijke herkenbaarheid. Overal weten ze de boel los te krijgen."

Hij vindt het jammer dat de muziek dezer dagen weinig populair is bij de jeugd. Alleen in tijden van de Top 2000 komen de hits weer langs.

Jongeren die de muziek van Status Quo wel kennen, hebben die vaak meegekregen van hun ouders, zegt Rappard. "Vaak gaat het van generatie op generatie. Veel jongeren zijn aan het begin sceptisch, maar bij een concert zitten ze na een paar minuten al in een bepaalde cadans. Er gebeurt altijd wat. Niet alleen bij jezelf, ook op het podium."

Hartaanval

De band neemt vanavond afscheid van het Nederlandse publiek zonder gitarist Rick Parfitt. Hij werd eerder dit jaar getroffen door een hartaanval na een optreden in de Turkse badplaats Antalya. Hij is niet fit genoeg om op te treden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl