Mohamed Ihattaren
NOS Voetbal

'Rebels genie' Ihattaren kwakkelt verder: 'Maar Sampdoria ideaal voor opvoeden talent'

  • Sam Porskamp

  • Sam Porskamp

"Ik hoop dat ik de supporters op korte termijn kan laten zien wat ik in mijn mars heb", zei Mohamed Ihattaren bij zijn presentatie bij het Italiaanse Sampdoria. "Winnen en mooi voetbal laten zien: iedereen laten zien wie Mohamed is."

Voorlopig wacht het Nederlandse talent nog op zijn debuut. De middenvelder maakte begin deze maand de overstap van PSV naar Juventus, werd direct verhuurd aan Sampdoria, maar kwakkelt met zijn conditie.

Niet fit genoeg

"Ik denk dat hij eind deze maand weer volle bak mee kan trainen met de groep", zegt Filippo Grimaldi, journalist van de sportkrant La Gazzetta dello Sport. "En van daaruit kan hij vervolgens toewerken naar zijn debuut."

Hij kwam hier binnen als een jongen met een bepaalde reputatie.

Filippo Grimaldi, La Gazzetta dello Sport

De talentvolle middenvelder, die wel al een keer bij de wedstrijdselectie zat, werkt momenteel apart van de groep een herstelprogramma af om zijn conditie op peil te brengen. De trainersstaf acht hem niet fit genoeg om met de groep te trainen.

Terugkerend thema

Ook in zijn tijd bij PSV was de fitheid van Ihattaren een terugkerend thema. Het talent van de middenvelder staat buiten kijf, maar om een topspeler te worden is er meer nodig dan talent alleen.

Het was één van de redenen dat het niet boterde tussen PSV-trainer Roger Schmidt en Ihattaren. Zijn huidige trainer Roberto D'Aversa loopt nu dus tegen hetzelfde probleem aan.

"Ik heb hem nog niet zien spelen, maar van zijn teamgenoten heb ik gehoord dat zijn bereidheid op de training groot is", zegt Grimaldi.

PSV-trainer Roger Schmidt in overleg met Mohamed Ihattaren

"Ik denk ook dat hij een hele goede heeft aan de ervaren aanvallers Fabio Quagliarella (38, red.) en Francesco Caputo (34, red.). Zij hebben de menselijke kwaliteiten om hem samen met de trainer te laten groeien."

Temperament breed uitgemeten

In Italië zijn ze bekend met de problemen die Ihattaren had bij PSV. De media besteedden niet alleen aandacht aan zijn fitheid, ook zijn temperament werd breed uitgemeten toen hij overstapte naar de Serie A.

Het is voor Ihattaren zaak om heel snel zijn debuut te maken, anders is het seizoen al voorbij.

Voetbaljournalist en Sampdoria-aanhanger Jurriaan van Wessem

Het was ook niet voor niets dat Juventus hem dit seizoen stalde bij Sampdoria. Grimaldi: "Hij kwam hier binnen als een jongen met een bepaalde reputatie. Maar ik geloof dat de gemoedelijke sfeer in Genua hem goed zal doen. Bij Sampdoria ligt de druk niet al te hoog en het is daarom de ideale club voor het opvoeden van jong talent."

Kulusevski-scenario

Juventus heeft goede ervaringen met trainer D'Aversa. Toen die nog trainer van Parma was, wist hij Juve-huurling Dejan Kulusevski op de juiste manier te raken. De 'Oude Dame' hoopt dat hij dat opnieuw kan met Ihattaren.

Mo Ihattaren tekent zijn contract bij Juventus

Fit worden luidt het devies dus voor Ihattaren. Volgens voetbaljournalist en Sampdoria-aanhanger Jurriaan van Wessem kan hij dan van waarde zijn in de Serie A, zelfs voor Juventus. "Als dat niet zo is, kan het een gebed zonder einde worden."

Knokken voor speelminuten

Maar ook als zijn conditie goed is, zal Ihattaren moeten knokken voor speelminuten. "Sampdoria speelt 4-4-2, dus als je hem in zou moeten zetten dan zou hij achter de diepe spits moeten spelen", weet Van Wessem.

"Daar staat nu Caputo, die afgelopen zondag twee keer scoorde tegen Empoli en onomstreden lijkt. Ik denk niet dat ze het systeem snel zullen omgooien speciaal voor Ihattaren. Die status heeft hij nog lang niet, natuurlijk."

Statistieken Ihattaren bij PSV

Een andere optie voor Ihattaren is de positie op één van de flanken, maar ook daar is de concurrentie met zekerheden Mikkel Damsgaard en Antonio Candreva groot. Van Wessem: "Het is voor Ihattaren zaak om heel snel zijn debuut te maken, want anders is het seizoen al voorbij voordat hij überhaupt de concurrentie aan kan gaan."

Nominatie Golden Boy Award

Hoewel Ihattaren zijn laatste officiële wedstrijd op 24 april speelde, een invalbeurt tegen FC Groningen, zette Tuttosport hem op de shortlist van veertig grootste talenten, samen met de Nederlanders Ryan Gravenberch, Jurriën Timber, Brian Brobbey en Myron Boadu. De Italiaanse krant noemde hem een 'rebels genie.'

Van Wessem: "Dat neem ik met een korrel zout... Het moet een jury zijn die niet weet wat er afgelopen jaar is gebeurd. De Golden Boy Award is van Tuttosport, waarvan het hoofdkantoor in Turijn zit. Dus in die zin verbaasde het me niet dat een talent van Juventus genomineerd is."

Ondanks de nodige scepsis in Nederland, begrijpt Grimaldi de nominatie wel. "Het talent van Ihattaren is bekend. Het is nu zaak dat hij zijn kansen grijpt bij Sampdoria, zodat hij zich vervolgens ook bij Juventus kan bewijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl