Haar zuster hield een emotionele toespraak
NOS NieuwsAangepast

Honderden bij wake in VK voor vermoorde basisschooldocent Sabina Nessa

In Londen en andere delen van Engeland zijn gisteren wakes gehouden voor de vorige week vermoorde basisschooldocent Sabina Nessa (28).

Nessa werd een week geleden vermoord toen ze van haar huis naar een pub liep waar ze had afgesproken, een wandeling van vijf minuten. Haar lichaam werd de volgende dag gevonden in een park vlak bij het café.

Honderden mensen verzamelden op Pegler Square in de Zuid-Londense wijk Kidbrooke waar Nessa woonde. Haar zus hield daar een emotionele toespraak. "Wij zijn een fantastische, zorgzame, mooie vrouw kwijtgeraakt", zei ze.

De zus van Nessa barstte tijdens haar toespraak in tranen uit:

Zus van vermoorde Sabina Nessa: 'Onze wereld ligt aan diggelen'

Ook elders in Engeland, zoals in Bristol en Brighton, werd stilgestaan bij de moord op de jonge lerares. Kate Middleton, de hertogin van Cambridge, heeft op Twitter haar medeleven betuigd aan de vrienden en familie van het slachtoffer. "Ik ben bedroefd omdat er weer een onschuldige jonge vrouw op straat is omgekomen", twitterde de vrouw van prins William kort voor de wake begon.

Veiligheid vrouwen op straat

De moord op Nessa heeft in Groot-Brittannië opschudding gewekt en het debat over de veiligheid van vrouwen op straat is weer opgelaaid. Ruim een half jaar geleden werd in Londen ook een vrouw vermoord tijdens een wandeling op straat, de 33-jarige Sarah Everard. Haar lichaam werd een week later teruggevonden in een bos in de buurt van de hoofdstad. Een politieagent is aangeklaagd voor de moord.

Wie er verantwoordelijk is voor de dood van Nessa is nog niet duidelijk. Een 38-jarige man werd donderdag opgepakt als verdachte in de zaak, maar hij werd gisteren weer vrijgelaten. Volgens de politie blijft hij wel verdachte in de zaak.

Ook heeft de politie beelden van een beveiligingscamera vrijgegeven waarop een man te zien is die zich in de buurt van haar huis ophoudt en iets in zijn handen heeft. Verder is er een foto van een auto gepubliceerd die vermoedelijk van die man is. De politie roept iedereen op die de man of auto herkent zich te melden.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft zich fel uitgesproken tegen het geweld tegen vrouwen. Hij noemde het "een epidemie". "Tussen Internationale Vrouwendag (8 maart) vorig jaar en dit jaar zijn 118 vrouwen vermoord door mannen in het Verenigd Koninkrijk", zei hij donderdag bij Good Morning Britain.

Khan benadrukte dat het niet de vrouwen zijn die de manier waarop ze hun leven leiden zouden moeten veranderen, maar dat de mannen moeten veranderen. Ook zei hij dat vrouwenhaat strafbaar moet worden gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl