Bekijk de samenvatting van FC Twente - AZ

De ellende bij AZ duurt voort. De Alkmaarders schoten zich nu in de eigen voet op bezoek bij FC Twente, dat wel raad wist met het zwalkende elftal van Pascal Jansen (3-1).

De AZ-trainer hoopte dat zijn routiniers zouden opstaan, nu de uitgedunde ploeg nog zoekende was aan het begin van een nieuw seizoen. Maar ze gingen er letterlijk bij zitten in de Grolsch Veste, de mannen van wie wat spierkracht werd verwacht nu het even nodig was.

Timo Letschert werd ooit in de selectie van het Nederlands elftal opgenomen, maar blunderde nu zo opzichtig dat Jansen hem na een kwart wedstrijd al uit zijn lijden verloste.

Hij wist niet hoe snel hij in de spelerstunnel moest verdwijnen, nadat hij twee keer in de luren was gelegd door veel alertere tegenstanders. Eerst was Michel Vlap hem te vlug af, waarna Ricky van Wolfswinkel simpel scoorde. Later verloor hij de bal volkomen onnodig aan Daan Rots.

Doelpunt na 31 seconden

Die openingstreffer viel al na 31 seconden, terwijl AZ zelf had afgetrapt. Na de 2-0 zat Letschert verslagen op de grond. Hij zag dat Twente precies deed wat van juist zijn eigen ploeg werd verwacht.

AZ zag dan wel voor een kleine vijftig miljoen aan spelers vertrekken, de Tukkers zien onder de huidige omstandigheden ook elk jaar hun kapitaal de deur uitlopen. Om daarna zo goedkoop mogelijk een representatief elftal bij elkaar te schrapen.

Timo Letschert wordt halverwege de eerste helft gewisseld ProShots

Met de dappere Lars Unnerstall op doel, de sluwe Robin Pröpper achterin, de onverzettelijke Wout Brama op het middenveld en de doorgewinterde doelpuntenmaker Van Wolfswinkel in de spits staan ze nu zelfs in de subtop. Keurig op de zesde plaats.

Talenten als Mees Hilgers en Rots trekken zich op aan die routiniers, terwijl spelers als Michal Sadílek en Vlap na moeilijke periodes met de week beter gaan spelen in het elftal van Ron Jans.

Fraaie goal Karlsson

AZ voetbalde bij vlagen heel aardig, net als tijdens smadelijk verloren duels met RKC Waalwijk en Heracles Almelo. Zo maakte Jesper Karlsson zelfs een fraaie goal, door na een individuele actie hard uit te halen in de korte hoek.

Dat was op slag van rust, toen het ineens weer een wedstrijd leek te worden.

Maar AZ voetbalde vooral tegen zichzelf, waarbij Bruno Martins Indi en Dani de Wit met vuur speelden. Martins Indi ontsnapte aan rood toen hij Van Wolfswinkel uit de wedstrijd schoffelde, De Wit ontnam Twente een scoringskans en ook hij mocht zich gelukkig prijzen met geel.

Vlap en Sadílek schoten nog twee vrije trappen hard op doel, maar keeper Peter Vindahl hield AZ in de wedstrijd. Voor meer opwinding dan een buitenspeldoelpunt van Vangelis Pavlidis zorgden de Alkmaarders zelf niet. Het laatste woord was namelijk aan zijn Griekse landgenoot Dimitrios Limnios, van FC Twente.

Van de ploeg die zich een jaar geleden nog van het kampioenschap bestolen voelde, is in alle opzichten niets meer over. Met drie punten uit vijf duels staat AZ op de voorlaatste plaats, een evenaring van de slechtste seizoenstart van deze eeuw.

Statistieken FC Twente-AZ:

STER reclame