Vincenzo Nibali is volgend jaar in het peloton weer te herkennen aan zijn vertrouwde, lichtblauwe truitje. De 36-jarige Italiaanse renner keert in 2022 terug naar de ploeg waarbij hij zijn grootste successen vierde: Astana.

Nibali reed van 2013 tot en met 2016 vier seizoenen voor de Kazachse ploeg. In die periode won hij drie keer een grote ronde; een keer de Tour de France (2014) en twee keer de Giro d'Italia (2013 en 2016).

In 2017 maakte de Italiaan de overstap naar Bahrain Merida. In dienst van die ploeg won hij onder andere nog een keer de Ronde van Lombardije en haalde hij het podium in de Giro en de Vuelta, maar de successen bij Astana wist hij niet meer te evenaren. De afgelopen twee jaar reed Nibali bij Trek, waar hij als ploeggenoot van Bauke Mollema geen koers meer won.

Nibali naast Tom Dumoulin op het podium in de Giro d'Italia van 2017, waarin de Italiaan als derde eindigde ANP

"Ik ben erg blij met mijn terugkeer naar Astana. Voor mij voelt de ploeg als een echte familie, met wie ik mijn grootste successen heb behaald", reageert Nibali in een persbericht van de ploeg.

De ervaren Italiaan kan nog weinig zeggen over zijn concrete doelen voor volgend seizoen. Ook over de duur van het contract wordt niet gerept door Astana. Teambaas Alexandr Vinokoerov licht wel alvast een tipje van de sluier op. "Ik denk dat het symbolisch is dat hij zo'n geweldige wielercarrière hier zal afsluiten."

STER reclame