NOS Nieuws

Er valt iets te halen voor de Kamer bij deze Algemene Beschouwingen

Demissionair premier Rutte was er gisteren duidelijk over: er is voldoende geld beschikbaar voor het oplossen van de grote problemen van Nederland. Die uitgestoken hand zullen de partijen in de Tweede Kamer vandaag en morgen met graagte accepteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Het wordt gezien als het belangrijkste debat van het jaar, daags na Prinsjesdag. Toch staat de uitkomst meestal vast: de Kamer steunt in meerderheid de Miljoenennota, de begroting van het kabinet. Normaal gesproken is er weinig ruimte voor extra plannen, zeker niet van oppositiepartijen.

Dat is dit jaar anders. Rutte nodigde de Kamerleden gisteren zelfs uit om met extra plannen te komen en ze mogen nog wat kosten ook. Honderden miljoenen zeker. De VVD van Rutte is zelfs bereid om de 1 miljard euro die eigenlijk bedoeld was als lastenverlichting voor het bedrijfsleven, beschikbaar te stellen.

Kabinetsformatie

Doel is volgens Rutte het 'opplussen' van de begroting, om aan te tonen dat er wel degelijk beleid wordt gemaakt in deze demissionaire periode zonder zicht op een nieuw kabinet. "Dit is echt een poging om in het brede politieke midden aan Nederland te laten zien: we kunnen dingen met elkaar doen."

En die goede samenwerking kan mogelijk ook tot een doorbraak leiden in de haperende kabinetsformatie. Dat is niet een doel op zich, beklemtoonde Rutte gisteren. Zijn uitgestoken hand is "geen trucje" om partijen te verleiden tot samenwerking met een eventueel minderheidskabinet. Maar tegelijkertijd zei hij te verwachten dat juist deze week een doorbraak mogelijk is.

Afschaffen verhuurdersheffing

PvdA en GroenLinks, die ook tijdens de Algemene Beschouwingen samen optrekken, zullen vandaag voorstellen om de zogeheten verhuurdersheffing af te schaffen. Dat is de heffing die woningcorporaties sinds 2013 betalen over de waarde van hun huurhuizen.

Die levert de schatkist jaarlijks zo'n 1,8 miljard euro op, maar leidt volgens veel partijen ook tot hogere huren. Door de heffing af te schaffen kunnen de corporaties de huren verlagen en meer woningen bouwen, zo is de redenering van partijleiders Lilianne Ploumen en Jesse Klaver.

Ploumen en Klaver over hun plannen:

Ploumen en Klaver: verhuurdersheffing afschaffen

Om het te financieren willen ze de winstbelasting voor grote bedrijven verhogen. Ze rekenen op brede steun, want bijna alle partijen hebben in hun verkiezingsprogramma staan dat ze van de verhuurdersheffing af willen. Klaver hoopt dat ze hun nek uitsteken. "En zo vorm willen geven aan de nieuwe bestuurscultuur."

Alleen de VVD houdt in het verkiezingsprogramma vast aan de heffing. "Maar iedereen die je spreekt heeft het over het gebrek aan betaalbare huizen", zegt Ploumen. "De huren gaan door het dak. Dat zou de VVD toch ook niet moeten willen."

Verder willen de linkse partijen de koopkracht voor huishoudens verbeteren en meer investeren in onderwijs en het klimaat.

Zorgsalarissen

De SP dient vandaag een tegenbegroting in met alternatieve plannen. Ook daarin staat een forse korting op de verhuurdersheffing. Ook wil de partij dat het eigen risico in de zorg van 385 naar 285 euro gaat en dat studenten gecompenseerd worden voor de schade die ze oplopen door het leenstelsel.

Verder wil de SP zich hardmaken voor hogere zorgsalarissen. Daarin trekt de partij samen op met de ChristenUnie, die zich vrij voelt om met extra voorstellen te komen. De coalitie bestaat volgens de ChristenUnie niet meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl