NOS

wekdienst.wav

Goedemorgen! Vandaag is het Prinsjesdag en worden de plannen en begroting voor het komende jaar gepresenteerd. In New York wordt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties geopend.

Maar eerst het weer: De zon schijnt geregeld. In het noorden trekken ook wat wolkenvelden over. In de middag ontstaan stapelwolken. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 18 of 19 graden. Wind staat er nauwelijks.

Weer 21 september Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is Prinsjesdag en ook dit jaar is er een aangepast programma. Er is opnieuw geen rijtoer door Den Haag en de Ridderzaal blijft leeg. De troonrede wordt in de Grote Kerk in Den Haag uitgesproken.
  • Jongerenorganisaties voeren actie bij de Tweede Kamer. Ze willen zo snel mogelijk af van het leenstelsel. Nu er nog geen nieuw kabinet is blijft het wachten op een beslissing daarover, ook al is de Tweede Kamer in meerderheid voor de afschaffing.
  • In New York gaat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van start. Vandaag houdt onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden een toespraak.

Wat heb je gemist?

De GGD's hebben aangifte gedaan tegen een aantal medewerkers die zouden hebben gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. Eén van hen is gisteren gearresteerd, een man van 20 jaar uit Alphen aan den Rijn. De rest is op non-actief gesteld. Om hoeveel verdachten het gaat is niet duidelijk.

Ze zouden valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor mensen onterecht een QR-code konden krijgen. De GGD's zeggen zulke fraude niet helemaal te kunnen uitsluiten omdat medewerkers toegang moeten hebben tot de systemen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Op zandplaat Simonszand naast Schiermonnikoog is een walrus gezien. Het is een bijzondere waarneming, want walrussen leven doorgaans op drijfijs in de Noordelijke IJszee. Het gaat om een vrouwtje dat eerder al bij Denemarken en Duitsland opdook.

Bij de Duitse Waddeneilanden Baltrum en Spiekeroog werden ook al foto's van het dier gemaakt. Op Spiekeroog trok de walrus veel bekijks.

Walrussen leven in het Noordpoolgebied en verlaten dat normaal gesproken nooit. Ze kunnen wel lange afstanden zwemmen. Waarom sommige walrussen zo ver naar het zuiden afzakken is niet bekend.

De walrus werd gezien bij Schiermonnikoog Ralf van Hal/Wageningen University

Fijne dag!

STER reclame