Zakaria Boufangacha in 2019
NOS NieuwsAangepast

Meer vaste banen en 100 euro extra voor alle werkenden, eist FNV

Niet alleen een loonsverhoging, maar ook "flink meer" vaste banen. Dat is de inzet van vakbond FNV voor de cao-onderhandelingen van volgend jaar.

FNV wil een einde aan wat de vakbond noemt "de wildgroei aan flexconstructies". Werknemers hebben daardoor minder zeggenschap op hun werk en ook minder invloed op hun cao. Volgens FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha zijn er al afspraken gemaakt, maar is dat niet genoeg.

"We eisen nu daden, flink meer contracten voor onbepaalde tijd voor al het structurele werk dat er is. En niet het bijna symbolische handjevol waar werkgevers nu vaak mee komen. Een eerlijke arbeidsmarkt begint bij goede cao's."

Volgens de bond hebben vooral jongeren, vrouwen en mensen met een migratieachtergrond laagbetaald en flexwerk terwijl zij onmisbaar en cruciaal werk doen. Werk in bijvoorbeeld distributiecentra en supermarkten moet beter worden gewaardeerd, zegt de FNV.

100 euro extra per maand

Die waardering moet volgens de FNV komen in de vorm van 100 euro bruto per maand voor iedere werknemer. "De loonkloof is de afgelopen jaren vergroot. Door iedereen hetzelfde bedrag te geven verklein je die", zegt Boufangacha. "Om het werk van laagbetaalde mensen met een cruciaal beroep aantrekkelijker te maken, hebben zij meer loon en nieuwe collega's nodig." De bond komt dus niet zoals gebruikelijk met een looneis in procenten.

Ook moeten lonen volgens de FNV automatisch gecompenseerd worden voor inflatie zodat niemand in koopkracht erop achteruitgaat. Met een inflatie van 2 procent en 100 euro extra per maand zou dat neerkomen op een loonstijging van 7,9 procent voor iemand met het minimumloon. Voor werknemers met een modaal inkomen zou het gaan om een loonsverhoging van 5,5 procent.

Volgens VNO-NCW is een looneis voor iedere werknemer niet mogelijk, maar zullen loonsverhogingen per sector bekeken moeten worden. De werkgeversorganisatie benadrukt dat er maatwerk nodig is omdat er in bepaalde sectoren nog grote onzekerheid heerst door corona, maar er zijn ook sectoren die goed draaien.

Goede uitgangspositie

Ieder jaar maakt de FNV op de dag voor Prinsjesdag de looneis bekend waarmee de vakbond de onderhandelingen voor nieuwe cao's ingaat. Vorig jaar zette FNV in op een looneis van 5 procent voor vitale beroepen en sectoren waar het ondanks corona goed ging. Ook maakt de vakbond zich al jaren hard voor een minimumloon van 14 euro per uur.

In juni liet de FNV al weten in te zetten op een stevige looneis. Toen was de gemiddelde loonstijging van cao's dit jaar 1 procent. Omdat de inflatie 2,1 procent bedroeg, leverde die salarisverhoging ruim een procent minder koopkracht op. Volgens de FNV is er nu een goede uitgangspositie voor onderhandelingen vanwege de krappe arbeidsmarkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl