Deelnemers worden in 2019 gemeten tijdens een wereldrecordpoging om met een zo groot mogelijke groep lange mensen samen te komen..
NOS Nieuws

CBS: Nederlanders blijven langste volk ter wereld, maar we worden wel wat kleiner

Nadat Nederlanders jarenlang langer zijn geworden, neemt de gemiddelde lengte alweer geruime tijd af. Vrouwen die in 2001 zijn geboren, zijn gemiddeld 1,4 centimeter korter dan de generatie uit 1980, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij mannen is het verschil 1 centimeter. Vrouwen die in 2001 zijn geboren, zijn gemiddeld 169,3 centimeter lang, mannen 182,9 centimeter.

Tot aan 1980 kwam er altijd een beetje bij de gemiddelde lengte. Mannen die werden geboren in 1930 werden gemiddeld 175,6 centimeter. In 1980 was daar 8,3 centimeter bijgekomen. Vrouwen groeiden in die periode van 165,4 centimeter naar 170,7 centimeter.

De krimp komt deels door immigratie van gemiddeld minder lange mensen. Maar de gemiddelde groei stagneerde volgens het CBS ook onder mensen bij wie beide ouders of alle grootouders in Nederland zijn geboren.

Langste volk ter wereld

Gert Stulp, die lichaamslengtes onderzoekt en aan de Rijksuniversiteit Groningen werkt, zegt dat hetzelfde speelt in andere landen. "In bijvoorbeeld de Verenigde Staten vlakt de groei af en krimpen vrouwen iets. Mogelijk komt het doordat mensen slechter zijn gaan eten: minder gevarieerd, meer vettigheid. Dat zou hier in Nederland ook een rol kunnen spelen", zegt hij tegen de Volkskrant.

Nederlanders hoeven de titel van 'langste volk ter wereld' niet op te geven. Vorig jaar was ruim een op de vijf jonge mannen minstens 190 centimeter lang en 7 procent was langer dan 195 centimeter. Onder vrouwen haalde bijna een op de tien minstens 180 centimeter. Bij vrouwen uit de jaren dertig werd nog geen 2 procent zo lang.

Van de jonge mannen is 12 procent korter dan 175 centimeter. In de jaren vijftig was dat nog 42 procent. Tussen regio's zijn opvallend grote verschillen, meldt het CBS. Zo is een jonge Fries al jarenlang zo'n 3 tot 3,5 centimeter langer dan een jonge Limburger.

Montenegrijnen zitten Nederlanders op hielen

Wereldwijd zitten mannen uit Montenegro, Estland en Bosnië en Herzegovina de Nederlandse mannen op de hielen. Mannen uit die landen zijn net als Nederlanders gemiddeld langer dan 182 centimeter. Ook zijn Denen, IJslanders en Tsjechen relatief lang, blijkt uit internationaal onderzoek.

Bij vrouwen zijn enkel Montenegrijnsen net als de Nederlandse vrouwen gemiddeld langer dan 170 centimeter. Daarachter volgen vrouwen uit Denemarken en IJsland.

De kleinste mannen komen uit Oost-Timor, Laos, de Salomonseilanden en Papoea-Nieuw-Guinea, met lengtes tussen gemiddeld 160 en 163 centimeter. De kleinste vrouwen komen uit Guatemala, Bangladesh, Nepal en Oost-Timor (151 tot 153 centimeter).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl