Nederlanders groeien vooral nog in de breedte
De afgelopen tien jaar zijn Nederlanders gemiddeld amper langer geworden. In dezelfde periode is vooral het gemiddelde gewicht gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2018 was de gemiddelde lengte van een vrouw 167,4 centimeter en een man 181,1 centimeter. In 2008 was dat respectievelijk 167,8 en 180,8 centimeter. In dezelfde periode steeg het gewicht van de gemiddelde vrouw met 1,7 kilo en bij mannen 1,5 kilo.
Het CBS vraagt Nederlanders sinds 1981 naar hun lengte en gewicht. Zo'n 10.000 mensen van boven de 20 jaar oud doen jaarlijks mee aan de enquête. Daaruit blijkt dat we vooral in de jaren 80 en 90 flink zijn gegroeid.
De gemiddelde Nederlandse man is bijna 3,8 centimeter langer dan in 1981. Vrouwen zijn gemiddeld anderhalve centimeter langer dan in 1981.
Swipe tussen de grafieken voor het verschil in gewicht of lengte:
"Er was eerst een sterke toename in lengte, maar die is het laatste decennium afgevlakt", zegt een CBS-woordvoerder. "Het laat zien dat er een grens is aan hoeveel langer mensen kunnen worden door een betere levensontwikkeling. Tegelijk heeft het ook te maken met de veranderde samenstelling van Nederland."
Mensen met een migratieachtergrond zijn gemiddeld korter. En ook binnen het land zijn er verschillen. Zo zijn Limburgers en Brabanders het kortst en wonen de langste mensen in Friesland en Drenthe. De zuiderlingen zijn gemiddeld 3 centimeter korter dan de mensen uit de twee noordelijkste provincies.
Opvallend
Onder meer sociaaleconomische factoren hebben invloed op hoe lang mensen worden en op hoeveel ze wegen. De gemiddelde vrouw woog in 1981 zo'n 65 kilo, tegenover 72 vorig jaar. Voor de mannen is dat van 76,4 kilo tot 84 gegroeid.
Het CBS noem het opvallend dat vrouwen verhoudingsgewijs zwaarder worden dan mannen per extra centimeter lengte. Per toegenomen centimeter lichaamslengte is de Nederlandse man tussen 1981 en 2018 bijna 2,3 kilogram zwaarder geworden, vrouwen met 4,7 kilogram ruim het dubbele.
Overgewicht neemt toe
De cijfers laten volgens de woordvoerder zien dat overgewicht een groeiend probleem is. "De helft van de Nederlanders heeft inmiddels overgewicht. En de groep die ernstig overgewicht heeft groeit ook."
In Drenthe en Flevoland komt overgewicht het meest voor en in Noord-Holland en Utrecht het minst. Van de Drenten heeft 53 procent overgewicht en van de Flevolanders 52 procent. Noord-Holland en Utrecht zitten hier onder met respectievelijk 45 en 44 procent.