NOS Nieuws

Tweede Kamer wil strengere uitstootnormen voor Tata Steel

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil strengere milieunormen voor Tata Steel. Partijen steunen de oproep van GroenLinks aan het demissionaire kabinet om maximaal de ruimte te benutten die Europese regelgeving biedt om de uitstoot van schadelijke stoffen door Tata Steel verder aan banden te leggen.

Recent bleek uit een RIVM-rapport dat omwonenden van de staalfabriek in IJmuiden blootgesteld worden aan hoge concentraties giftige stoffen. Toch voldoet het bedrijf altijd aan de voorwaarden die verbonden zijn aan zijn vergunningen.

"Ook al voldoet Tata aan de vergunningen, toch is de gezondheidssituatie voor omwonenden dramatisch", zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. "Het is daarom duidelijk dat de normen voor uitstoot waar Tata aan moet voldoen, niet streng genoeg zijn."

Tata houdt zich aan alle regels, waarom worden we toch ziek?

Tata houdt zich aan alle regels, waarom worden we toch ziek?

Eerder deze week kondigde Tata Steel aan sneller te willen vergroenen door de komende jaren al te stoppen met het gebruik van steenkool bij de staalproductie en over te stappen op groene waterstof. Het bedrijf zegt daarbij financiële steun nodig te hebben.

Een ruime Kamermeerderheid wil dat de overheid het bedrijf daarmee gaat helpen. Minister Blok van Economische Zaken beloofde eerder al met de Europese Commissie te gaan bespreken welke vergroeningssubsidies binnen de kaders van staatssteunregels vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl