Diede de Groot gehuldigd: 'Allerbeste rolstoeltennisser ter wereld zijn, blijft bijzonder'

Ze deed wat Novak Djokovic niet lukte bij de mannen. Ze won alle grote grandslamtoernooien dit jaar en voegde daar ook nog een gouden medaille in Tokio aan toe. En nu is 'Golden Slam'-winnares Diede de Groot terug in Nederland.

De rolstoeltennisster werd in Oudewater uitgebreid in het zonnetje gezet. Ze werd geridderd en ze werd ereburger van de stad. Want het was indrukwekkend wat De Groot op de Paralympische Spelen en vervolgens ook op de US Open liet zien. "Maar een makkie? Nee, dat was het niet."

In voetsporen Vergeer

Ze is de eerste ooit die alle titels (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, de US Open én de Paralympische Spelen) in haar bezit heeft. Esther Vergeer, de huidige chef de mission van de Paralympische Spelen, was jarenlang de beste van de wereld en won tal van grandslamtoernooien en paralympische titels, maar kreeg nooit de kans Wimbledon op haar naam te schrijven in het enkelspel. Dat toernooi werd pas in 2013 aan de rolstoeltenniskalender toegevoegd,

Het huzarenstukje was voor de 24-jarige De Groot geen doel op zich. "Nee, dit had ik een jaar geleden niet durven dromen. Het was ook geen doel, een Golden Slam." Had ze het wel als doel gesteld, dan was de druk nóg groter geworden. "Dan ga je eraan ten onder. Dan lukt het niet."

En er was toch al druk bij haar, ondanks haar positie als nummer één van de wereld. "Die heb ik de afgelopen jaren zelf gecreëerd. Door mijn prestaties, door het goede niveau dat ik gehaald heb. Dan merk je dat de buitenwereld zegt: oh joh, dat ga je wel doen. Makkie toch? Je bent zo goed aan het spelen, je hebt nog maar één wedstrijd verloren, dan moet dit makkelijk lukken. Maar het grappige is: ik weet hoe hard ik ervoor moet werken om die wedstrijden te winnen."

Ze moest een manier vinden om de druk opzij te zetten. "Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn eigen spel blijf spelen? De ontlading in Tokio kwam uit het feit dat het gelukt is allemaal."

Ze gaat door

Of ze nu stopt, op haar hoogtepunt? "Nee, eigenlijk wil ik gewoon doorgaan. Misschien ga ik nog wel een keer hetzelfde doen."

STER reclame