Historisch: rolstoeltennisster De Groot voltooit Golden Slam in finale US Open Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft met winst op de US Open haar ultieme Golden Slam: vijf titels in één jaar. De Groot won dit kalenderjaar de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, de Paralympische Spelen en nu was ze ook de beste in New York.

In de finale versloeg ze de Japanse Yui Kamiji met 6-3, 6-2. Diezelfde tegenstander trof De Groot nog geen twee weken geleden op de Paralympische Spelen in Tokio. In New York had de Nederlandse beduidend minder moeite met de Japanse. In Tokio moest er in de tweede set een tiebreak aan te pas komen.

Geschiedenis

Met het paralympisch goud kon de 24-jarige tennisster eindelijk de nog ontbrekende titel aan haar palmares toevoegen, nu kan ze daar dus met een gouden pen Golden Slam achter schrijven.

De Groot is de eerste rolstoeltennisster die erin slaagt de unieke Golden Slam te bereiken. De laatste keer dat dat gebeurde in het valide tennis was in 1988 door de Duitse Steffi Graf.

Het is voor De Groot de vierde keer op rij dat ze het hardcourttoernooi in New York wint en bovendien prijken er nu elf grandslamtitels in het enkelspel op haar lijst.

Ook in het dubbelspel voert de nummer één van de wereld de boventoon. Zaterdag pakte De Groot samen met haar dubbelpartner Aniek van Koot de US Open-titel, ze wonnen in de finale van Kamiji en de Britse Jordanne Whiley.

In het dubbelspel heeft De Groot nu eveneens elf grandslamtitels op haar naam, de zes jaar oudere Van Koot staat inmiddels op 17 grandslamtitels in het dubbelspel.

STER reclame