Pieter Omtzigt
NOS Nieuws

Heerlenaar alsnog veroordeeld tot cel voor bedreiging Omtzigt

De 27-jarige Danny V. uit Heerlen is in hoger beroep alsnog veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, voor het bedreigen van Tweede Kamerlid Omtzigt. De man bedreigde Omtzigt op 20 augustus vorig jaar na een demonstratie op Het Plein in Den Haag.

Tijdens die betoging keerde een grote groep mensen zich tegen de politie. Onder meer op de Lange Vijverberg tegenover het Torentje waren confrontaties tussen de politie en de demonstranten.

Later op de dag zag de veroordeelde het Kamerlid lopen op straat en hij sprak hem op luide toon aan. Hij ging recht voor hem staan en schold hem uit. Toen de politicus wegliep, uitte V. een doodsbedreiging. Omtzigt hoorde pas de volgende dag via sociale media dat de verdachte "Ik zal je doodslaan" had geroepen.

Op sociale media doken vrij snel beelden op van de bedreiging:

Hoe Kamerlid Omtzigt werd lastiggevallen

Danny V. werd in november vorig jaar door de rechtbank vrijgesproken van bedreiging omdat Omtzigt de bedreiging niet had gehoord. Hij werd toen wel veroordeeld voor poging tot bedreiging. Daarvoor kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van vier maanden, waarna het OM in hoger beroep ging.

Het hof is het niet eens met de uitspraak van de politierechter. Dat Omtzigt pas een dag later kennisnam van de bedreiging doet volgens het hof niets af aan "de conclusie dat sprake is van een voltooide bedreiging".

Het OM had bij het hof in Den Haag vier maanden gevangenisstraf geëist, waarvan een maand voorwaardelijk. Het hof maakte er twee maanden voorwaardelijk van, vanwege V.'s persoonlijke omstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl