De politie bij het Binnenhof op de dag van de demonstratie in Den Haag ANP

De man die CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bij de Tweede Kamer uitschold en bedreigde, is vrijgesproken van bedreiging omdat Omtzigt de bedreiging op de dag zelf niet heeft gehoord. De man uit Heerlen is wel veroordeeld voor poging tot bedreiging. Daarvoor krijgt hij vier maanden voorwaardelijk. Hij hoeft dus niet de cel in.

De 26-jarige man volgde Omtzigt op hinderlijke wijze tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen op 20 augustus. Hij ging recht voor hem staan en schold het Kamerlid uit. Ook riep hij: "Ik zal je doodslaan." Filmpjes daarvan verschenen op sociale media en werden ook bij de politierechter afgespeeld.

video bedreiging Omtzigt

Volgens de rechtbank heeft V. zich schuldig gemaakt aan het hinderlijk volgen van Omtzigt en hem belemmerd in zijn vrijheid van beweging. Het OM had vier maanden geëist, waarvan één voorwaardelijk, vanwege bedreiging.

Tweede Kamervoorzitter Arib deed aangifte van bedreiging, onder meer omdat ze een aanval op een Kamerlid ziet als een aanval op de democratie en de rechtsstaat. Ook premier Mark Rutte veroordeelde het gedrag. Hij noemde het onacceptabel.

Omtzigt zelf was niet bij de uitspraak van de politierechter. Hij hield het bij een verklaring, waarin hij beschreef wat er die middag is gebeurd. Hij zegt dat hij zich onveilig voelde, ook omdat de man uit Heerlen zo dicht bij hem stond.

Het OM gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, omdat het de bedreiging - in tegenstelling tot de rechter - wél "voltooid en bewezen" acht. "Vier maanden voorwaardelijk doet geen recht aan de ernst van deze kwestie", aldus het OM Den Haag op Twitter.

De man gaf bij de zitting aan dat hij op de dag van het coronaprotest had gedronken.

Tijdens de betoging op 20 augustus keerde een grote groep mensen zich tegen de politie. Onder meer op de Lange Vijverberg tegenover het Torentje waren confrontaties tussen de politie en de demonstranten.

Grimmige confrontaties bij coronabetoging Den Haag

De afgelopen maanden waren er door het hele land betogingen tegen de coronamaatregelen. Ook waren er dagenlang protesten op het Plein, bij de Tweede Kamer. Een deel van die demonstranten belemmert het werk van Kamerleden, zei Arib daarover. Ze vroeg in een brandbrief aan burgemeester Jan van Zanen van Den Haag om maatregelen omdat Kamerleden die zich onveilig voelen.

STER reclame