Opsporingsposter van IS-leider Adnan Abu Walid al-Sahraoui
NOS Nieuws

Macron: leider Islamitische Staat in Sahara gedood

Franse troepen hebben de leider van Islamitische Staat in de Sahara gedood. Dat heeft de Franse president Macron op Twitter gemeld. Hij noemt het uitschakelen van Adnan Abu Walid al-Sahraoui "een groot succes in onze strijd tegen terroristische groeperingen in de Sahel". De Sahel ligt in het zuiden van de Sahara-woestijn.

Macron geeft geen details over de operatie. Het is niet duidelijk waar al-Sahraoui is uitgeschakeld, maar IS is in de regio vooral actief in het grensgebied van Mali en Niger.

Gerucht over zijn dood

Al-Sahraoui had de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanval in 2017 in Niger waarbij onder anderen vier Amerikaanse militairen omkwamen. Zijn groep heeft ook buitenlanders ontvoerd in de Sahel en houdt vermoedelijk nog steeds de Amerikaan Jeffrey Woodke vast, die in 2016 uit zijn huis in Niger werd ontvoerd. Het gerucht van de dood van de IS-leider ging al weken rond, maar werd nooit bevestigd door de lokale autoriteiten.

Alle legers in de regio zaten hem op de hielen. Hij was de meest gevreesde en meest gezochte jihadist in de regio. Voor de Fransen was hij de belangrijkste vijand.

Doodseskaders

De emir, zoals zijn strijders hem noemen, regeerde in het grensgebied tussen Mali, Burkina Faso en Niger. Er gaat geen week voorbij zonder een aanval. Tientallen of honderden strijders op motoren of pick-up trucks vallen aan, en vervolgens verdwijnen ze weer in de woestijn. Als ongrijpbare doodseskaders.

De in 1973 in de westelijke Sahara geboren al-Sahraoui zocht zijn heil in de gewapende strijd voor de islam nadat hij in 2004 depressief was geworden. In 2015 kondigde hij de oprichting van IS "in de grotere Sahara", dus inclusief de Sahel aan.

Frankrijk is sinds 2013 met militairen in het gebied aanwezig in de strijd tegen terrorisme. "De natie denkt aan al haar helden die stierven voor Frankrijk in de Sahel, aan de nabestaanden, aan al haar gewonden", twitterde Macron. "Hun offer is niet tevergeefs."

In juni kondigde Macron het vertrek van Franse militairen uit het gebied aan. De militaire operatie zal vervangen worden door een "bredere, internationale missie", zei hij toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl