Megan Rapinoe
NOS Voetbal

Succes voor Rapinoe: voetbalsters krijgen in VS evenveel betaald als mannen

De Amerikaanse voetbalster Megan Rapinoe heeft er lang voor gestreden, maar de nationale voetbalbond is nu om: die gaat vrouwen evenveel betalen als mannen.

"U.S. Soccer is ervan overtuigd dat één loonstructuur de beste manier is voor de toekomst van de sport in de Verenigde Staten", aldus de bond in een verklaring.

De bond gaat ook proberen om het prijzengeld tijdens WK's gelijk te trekken. Tijdens het WK van 2019 voor vrouwen hadden de landen ruim 25 miljoen euro te verdelen. De mannen namen een jaar eerder nog ruim 338 miljoen euro aan prijzengeld in ontvangst.

Megan Rapinoe (r) met de Amerikaanse vrouwen in Tokio

Rapinoe voert al jarenlang een strijd voor gelijke betalingen voor mannen en vrouwen. "Ik word niet gerespecteerd, maar genegeerd omdat ik een vrouw ben", zei ze eerder dit jaar.

"En mij is verteld dat ik niet meer verdien omdat ik een vrouw ben. Voor iedere trofee die we winnen, en dat zijn er veel, voor iedere zege en voor iedere wedstrijd krijgen wij minder."

Rapinoe, die in 2015 en 2019 met 'Team USA' wereldkampioen werd, is een uitgesproken activiste die zich naast de strijd voor gelijke betalingen ook volop inzet voor de lhbti-beweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl