Voor het gebouw van de Amsterdamse beurs staat een bronzen beeld van een stier (archief) ANP

De Amsterdamse beursindex AEX heeft kort voor 10.30 uur voor het eerst in het 37-jarig bestaan boven de 800 punten gestaan. Na een minuut of 10 zakte de index weer onder de symbolische grens.

Net als verschillende internationale aandelenbeurzen breekt de Amsterdamse beursindex de afgelopen maanden record na record. Vlak na de corona-uitbraak, in maart van vorig jaar, zakte de AEX nog naar 431 punten. Meer dan vijf maanden geleden slechtte de AEX-index het toenmalig record van 703,2 dat in 2000 rond de internetbubbel werd gevestigd.

De aandelenkoersen maken de laatste jaren een vlucht, mede geholpen door de lage rente en de steunoperaties van centrale banken. Die pompen sinds de coronacrisis honderden miljarden extra in de economie om te zorgen dat er genoeg geld in omloop blijft. Investeerders zoeken plekken waar hun geld meer waard kan worden en door de lage rentestanden komen ze bij aandelenbeurzen uit.

Techbedrijven

De AEX stijgt dit jaar harder dan andere Europese aandelenfondsen. Dat komt door een aantal technologiebedrijven in de index die zwaar wegen. Zo steeg chipmachinefabrikant ASML bijna 80 procent in waarde, betaalverwerker Adyen steeg 45 procent.

Er zijn ook bedrijven binnen de AEX die juist in waarde zijn gedaald, zoals Philips, Justeat-Takeaway en Unilever.

STER reclame