ANP
NOS NieuwsAangepast

Politie haalt activisten van Kamergebouw, enkele tientallen aanhoudingen

De politie heeft de actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace van het dak gehaald van het gebouw waar de Tweede Kamer tijdelijk huist. Er zijn daarbij "rond de dertig" aanhoudingen verricht, laat een politiewoordvoerder weten.

Enkele activisten hadden zich vastgeketend. Zij werden losgeknipt door de agenten.

De actievoerders beklommen het dak in de vroege ochtend. Vervolgens hingen ze gele spandoeken bij de hoofdingang, om zo aandacht te vragen voor de stikstofcrisis.

In het donker klommen de actievoerders het gebouw op:

'We zijn het ongelooflijk zat'

In de loop van de ochtend schreef de gemeente Den Haag op Twitter dat er voorbereidingen werden getroffen om de actievoerders "te verwijderen" van het dak, nadat de burgemeester "deze manier van demonstreren" had verboden. "Demonstranten zijn meermaals gevorderd het dak te verlaten", aldus de gemeente.

Volgens de politie zijn de actievoerders aangehouden omdat ze na die vorderingen weigerden te vertrekken. Na de aanhoudingen haalde de politie de spandoeken weg.

Dreigende rechtszaak

In de vroege ochtend was het zo'n vijftien actievoerders gelukt het dak te beklimmen, zag verslaggever Vincent van Rijn. Anderen werden tegengehouden door de politie. Er stonden snel vijf politieauto's bij het tijdelijke Kamergebouw, maar agenten stelden zich na het afzetten van de omgeving in eerste instantie terughoudend op.

De actie was in de ogen van Greenpeace nodig, omdat het kabinet te weinig doet om de stikstofcrisis aan te pakken, zei Greenpeace Nederland-directeur Andy Palmen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Hij liet weten dat zijn actievoerders bereid waren tot de Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag, volgende week, te blijven zitten. "We hebben tentjes mee."

Eerder dit jaar zette Greenpeace ook al een eerste stap richting een rechtszaak met een sommatiebrief. "We hebben nog een laatste hoop: de Tweede Kamer en het debat na Prinsjesdag over de plannen die er dan liggen", zei Palmen. "Dat wachten we nog af. Als er dan niets goeds ligt, stappen we naar de rechter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl