1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Getty Images
NOS Schaatsen

Kramer (35) nog steeds niet klaar met schaatsen: 'Lastig, maar ook uitdagend'

Het is de afgelopen jaren aan de start van elk schaatsseizoen een terugkerende vraag: is dit het laatste seizoen van Sven Kramer? "Normaal gesproken is dit wel mijn laatste trainingskamp in de zomer", vertelt de 35-jarige routinier vanuit Italië, waar hij zich met zijn ploeg Jumbo-Visma voorbereidt op een nieuw olympisch seizoen.

"Eigenlijk klinkt dat ook wel oké", aldus Kramer. "Ik ben er nog niet klaar mee, maar op een bepaald moment is het ook wel goed. Ik ben nu lekker aan het trainen, dus ik wil nog geen definitief antwoord geven. Natuurlijk is het een grote kans dat dit mijn laatste seizoen is, maar daar hebben we het later nog wel over."

Bekijk hieronder de reportage van het trainingskamp van Jumbo-Visma in Italië.

Kramer nog steeds niet klaar met schaatsen: 'Lastig, maar ook uitdagend'

En dus is Kramer 'gewoon' in voorbereiding op zijn vijfde Olympische Spelen. Een voorbereiding waarin hij werd geopereerd aan zijn rug ("het zal altijd mijn zwakke plek blijven") en waarin hij een dusdanig strak trainingsprogramma heeft dat hij besloot zich nog niet te laten vaccineren.

Het is een onderwerp dat voor onrust leek te zorgen in de schaatswereld.

Vaccinatie

"Die onrust vind ik wel meevallen", vertelt Kramer. "Iedereen heeft zijn eigen keuze om zich te laten vaccineren, net als andere mensen op de wereld. Dat geldt dus ook voor sporters. Voor mij was het sportief gezien nog niet ideaal om me te laten vaccineren, maar dat zal op korte termijn wél gebeuren."

"Ik ben zeker voor vaccineren en ik zal zorgen dat ik voor de Spelen ben gevaccineerd, maar nu is dat nog niet het geval", legt Kramer zijn keuze uit. "Dat is vooral een sporttechnisch verhaal, want ik ben nu hard aan het trainen. Daarna volgt een rustperiode en dan zal ik mijn eerste vaccinatie krijgen."

Ondertussen werkt Kramer toe naar een tiende olympische medaille, zijn teller staat inmiddels op vier keer goud, twee keer zilver en drie keer brons. "Het gaat heel moeilijk worden, maar als ik het gevoel had dat het niet meer kon, had ik hier niet gezeten", aldus Kramer, die in Peking voor de 5.000 meter en de ploegenachtervolging gaat.

"Ik heb elke vier jaar geroepen dat ik goud wilde winnen en dat is me op elke Spelen nog gelukt. Dat is een fijne gedachte. Het gaat nu lastig worden, maar dat maakt het ook uitdagend voor mij."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl