Politie houdt toezicht bij het woonprotest op de Dam NOS/Chiem Balduk

In Amsterdam heeft de politie tientallen mensen aangehouden die van plan waren een woning te kraken. De groep was aanwezig geweest bij het woonprotest in de hoofdstad en had zich van de betogende menigte afgesplitst. Het gaat volgens de politie om aanhangers van de kraakbeweging, en niet om "reguliere demonstranten die meeliepen tijdens het woonprotest". In totaal zijn er 61 mensen aangehouden, meldt de politie op Twitter:

Volgens de politie werd er geweld tegen agenten gebruikt, en probeerden de betogers met meubilair van een terras barricades op te werpen. Volgens de politie waren ze van plan een woning op de Gravenstraat, achter de Nieuwe Kerk op de Dam, te kraken. De groep is ingesloten nog voordat dat pand gekraakt kon worden.

Duwen, trekken en tegenhouden

"Er werd geweld gebruikt tegen politiemensen die daar waren", zegt een woordvoerder van de politie. "Ze wilden voorkomen dat er daar iets plaats zou vinden. Dat werd duwen, trekken en tegenhouden. Dat hebben we niet geaccepteerd. We hebben doorgepakt en de hele groep is ingesloten, en aangehouden."

Volgens de politiewoordvoerder werden er sporen gevonden dat ze bezig waren om binnen te komen. Ook werd nieuw hang- en sluitwerk gevonden. Op de Nieuwezijds Voorburgwal was het nog onrustig en heeft de ME charges uitgevoerd.

Krakers: twee panden van speculant op het oog

De kraakbeweging zegt in een reactie bij persbureau ANP dat er "buitensporig geweld" is gebruikt door de politie en dat sommige mensen "tot bloedens toe" zijn geslagen. "Om ons weg te slaan van de plek die ons nieuwe thuis zou worden." De krakers hadden naar eigen zeggen twee panden op het oog in de Gravenstraat, die volgens de krakers eigendom zijn van een speculant die 116 panden bezit.

"De huizen staan al meer dan twee jaar leeg en zijn dichtgetimmerd. Wij vinden het onacceptabel dat huizen leegstaan terwijl wij dakloos zijn en zoeken naar betaalbare woonruimte", zeggen ze in een verklaring. "Kraken is van oudsher een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste, onderdeel van het aanpakken van de woningcrisis. Wonen is een eerste levensbehoefte en als dit niet aan ons gegeven wordt door de staat en de samenleving, dan nemen wij het."

Woonprotest

Eerder vandaag werd in de hoofdstad door duizenden mensen gedemonstreerd tegen de wooncrisis. Volgens de gemeente Amsterdam waren er ruim 15.000 mensen bij het protest. Volgens de politie verliep het protest prima. "Dit is een beetje een smet op een heel goed verlopen demonstratie. Het is relatief rustig en ordelijk verlopen", zegt de woordvoerder.

De demonstranten spraken zich uit tegen de torenhoge huizenprijzen, de stijgende huren in de vrije sector en het grote tekort aan sociale huurwoningen. Het protest begon om 14.00 uur in het Westerpark, daarna trokken de demonstranten in een protestmars richting de Dam.

STER reclame