Bennie Tuinstra in actie voor het Nederlands volleybalteam Orange Pictures

In april een contract tekenen bij je nieuwe Duitse club en enkele maanden later alweer een handtekening zetten onder een verbintenis in Turkije. Zonder ook maar één bal te hebben geslagen in Duitse dienst. Het is het verhaal van volleybalinternational Bennie Tuinstra, die zich bij het Nederlandse team nadrukkelijk in de kijker heeft gespeeld.

Op 7 april zette de 20-jarige Tuinstra zijn handtekening onder een contract bij Helios Grizzlys Giesen, dat uitkomt in de Duitse Bundesliga. Maar na het EK volleybal meldt Tuinstra zich bij de Turkse topclub Ziraat Bankasi uit Ankara.

Meteen 'ja' gezegd

"Ik stond een paar weken terug op het vliegveld, toen Joop Alberda naar me toe kwam met Ankara. Hij vroeg of ik daarheen zou willen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, ik heb meteen gezegd dat ik dat graag wil doen", vertelt Tuinstra, die zich met Oranje voorbereidt op de achtste finales van het EK.

En zo vertrok Tuinstra zonder het shirt van Giesen te hebben gedragen alweer uit Duitsland. "Ze waren er niet blij mee, maar ze snapten mijn keuze ook. Ik heb me natuurlijk heel snel ontwikkeld en bij zo'n club (Ziraat Bankasi) kun je je sneller ontwikkelen dan bij Giesen. Dat zagen zij ook in."

"Het is een heel mooie kans voor mij om naar Ankara te gaan. Ziraat heeft wat geld neergelegd en op die manier is mijn contract opgekocht", vervolgt Tuinstra.

Dat de Turkse landskampioen bij Tuinstra aanklopt, kan niet los worden gezien van zijn goede prestaties in Oranje. In mei debuteerde hij pas, nu is hij basisspeler. Zijn verklaring? "Ik denk dat ik me heel erg snel heb opgetrokken aan het niveau hier en aan het niveau waar we tegen spelen, dus de toplanden."

Hij geniet met volle teugen bij Oranje en zegt dat hij zich fysiek heeft ontwikkeld en sterk serveert. "Ik denk dat dat nu wel mijn sterkste punt is."

Achtste finales EK

De Nederlandse volleyballers zijn tot nu toe bezig aan een goed EK. Door hun overwinning op Finland verzekerden ze zich van groepswinst en strijden ze tegen Portugal om een plekje bij de laatste acht van Europa. "We werken gewoon heel hard voor elke set en voor ieder punt. We hebben een heel brede selectie, die wil knokken voor de winst."

Bekijk hier de reportage, waarin Tuinstra vooruitblikt op de wedstrijd tegen Portugal:

Tuinstra ziet kansen voor Nederlandse volleyballers tegen 'slimme Portugezen'

STER reclame