Max Verstappen AFP

Max Verstappen start zondag bij de Grote Prijs van Italië vanaf poleposition. De Nederlandse Formule 1-coureur eindigde zaterdag als tweede in de sprintrace achter de Fin Valtteri Bottas, die van de eerste plek was gestart.

Omdat Bottas vanwege een motorwissel gridstraffen heeft gekregen start hij zondag achteraan. Verstappen profiteert daar optimaal van en mag zodoende vooraan starten.

Bottas mocht wel drie WK-punten bijschrijven voor zijn zege. Verstappen kreeg er twee bij en Daniel Ricciardo (McLaren) mag een puntje bij zijn totaal optellen. Voor Lewis Hamilton was het een pijnlijke middag met een vijfde plaats.

De Nederlander vergrootte daardoor zijn voorsprong op Hamilton in de WK-stand tot vijf punten.

"Het ging beter dan verwacht", reageerde Verstappen na afloop. "Ik had een goede start, scoorde mooi wat puntjes en ik start morgen natuurlijk vanaf pole. Maar de tegenstanders waren snel, het gaat een interessante strijd worden morgen."

"Valtteri was na de eerste ronden al vrij ver weg, maar ik heb geprobeerd dichtbij te blijven. Ook om te kijken hoe die Mercedes zich gedraagt, hoe hij is afgesteld en hoe hij in de bochten ligt. We misten snelheid om aan te vallen, morgen zal het lastig worden Lewis te bedwingen."

Hamilton valt terug

Verstappen kende een sterke start, waarbij hij direct de tweede plek van Lewis Hamilton overnam. De Brit kende juist een uitermate zwakke start en viel terug naar de zesde plek.

Een van de mannen voor hem, Pierre Gasly, schoot met een kapotte voorvleugel van de baan waardoor de safetycar op de baan moest komen. Na het hervatten van de race veranderde er weinig aan de volgorde op de baan.

Het enige noemenswaardige was de strijd tussen Hamilton en Lando Norris (McLaren) om plek vier. De zevenvoudig wereldkampioen zat lange tijd aan de staart van zijn landgenoot, maar hij wist hem niet te verschalken.

Mercedes snel in tweede vrije training

Mercedes domineerde eerder op de dag de afsluitende training op Monza. Hamilton was de snelste met een rondje in 1.23,246, op 0,222 seconde gevolgd door Bottas.

De Fin was was vrijdag in de kwalificatie voor de sprintrace iets sneller geweest dan de Britse wereldkampioen.

Verstappen moest terrein prijsgeven ten opzichte van Mercedes. De coureur van Red Bull noteerde net als vrijdag de derde tijd (1.23,754). Het verschil met Hamilton bedroeg een halve seconde. Zijn teamgenoot Sergio Pérez sloot op de vierde plaats aan.

De training lag halverwege een tijdje stil, nadat Carlos Sainz zijn Ferrari in de muur reed. De Spanjaard meldde zich na de flinke klap in het medisch centrum, maar kon zaterdagmiddag gewoon van start gaan in de sprintrace. Hij eindigde uiteindelijk als zevende.

Uitslag sprintrace GP Italië

STER reclame