Max Verstappen tijdens de persconferentie op Monza Pro Shots

Het was een grootse overwinning in Zandvoort. Een GP-zege die prominent de sportgeschiedenisboeken in gaat. Maar lijdend voorwerp Max Verstappen heeft de winst in de Grand Prix van Nederland nog niet echt kunnen vieren. De WK-leider van de Formule 1 is inmiddels in Italië. Op Monza staat het derde raceweekend op rij voor de deur.

"Ik heb na de podiumceremonie en de mediaverplichtingen even iets gedronken met prins Bernhard, maar ik ben daarna meteen naar Monaco gevlogen", vertelt Verstappen. "Ik was door de races op Spa-Francorchamps en Zandvoort al twee weken van huis en dan is het lekker om even rust te pakken. De feestjes moeten maar even wachten. Ik focus me nu op de Italiaanse grand prix."

Opgelucht

Aan de Nederlandse westkust boekte Verstappen zijn zeventiende GP-overwinning. "Het was zeker een van mijn beste en mooiste zeges", blikt de Red Bull-rijder terug op de race, die hij van start tot finish leidde. "Het is moeilijk de emotie die loskomt na je allereerste zege te overtreffen, maar deze scoort hoog. Het was geweldig om zoveel fans te zien feestvieren op de tribunes."

Max Verstappen na zijn overwinning op Zandvoort ANP

Die tienduizenden fans zorgden wel voor extra druk, geeft de 23-jarige Verstappen toe. "Iedereen verwachtte dat ik wel even zou winnen. Tweede worden zou teleurstellend zijn geweest. Dus ik was best opgelucht toen ik het zwart-wit geblokt zag", vertelt de grand-prixwinnaar over zijn gemoedstoestand toen hij de finishvlag zag.

"Je moet niet twintig van dit soort weekenden hebben. Dan wordt het een beetje te vol en te druk. Ik heb de hele week geprobeerd Zandvoort als een normaal weekend te benaderen. Dat was nodig, anders word je geleefd en kan het ten koste gaan van je prestatie."

Details doorslaggevend

De bloedstollende titelstrijd met wereldkampioen Lewis Hamilton vergt veel van Verstappen. Het Zandvoortboek is alweer gesloten, omdat het grote doel - wereldkampioen worden - alle aandacht en energie opeist.

"Zandvoort was een droomweekend. De race verliep vlekkeloos en het team functioneerde briljant, maar we mogen niet achterover leunen. We kunnen ons geen fouten veroorloven. Dat geldt ook voor Lewis en Mercedes. Het zit zo dicht bij elkaar dat details doorslaggevend kunnen zijn."

Lewis Hamilton op het Autodromo Nazionale in Monza AFP

Bij Verstappen draait alles om het binnenloodsen van de wereldtitel. De voorsprong op Hamilton bedraagt slechts drie punten, maar de Red Bull-coureur heeft dit jaar veruit de meeste ronden aan de leiding gereden en kwam een paar keer de pechduivel tegen.

De ontknoping volgt waarschijnlijk in een ver oord als Qatar, Bahrein, Saudi-Arabië of Abu Dhabi. De locatie kan Verstappen niet bijster boeien. "Het maakt me niet uit waar ik kampioen word. Daar denk ik niet over na. Áls ik het maar word."

Temple of Speed

De titanen Hamilton en Verstappen ontwijken op de Italiaanse 'Temple of Speed' allebei de favorietenrol. "Monza is een circuit waar we de afgelopen jaren niet geweldig hebben gepresteerd", wijst Verstappen op de statistieken. "Op papier is dit meer een Mercedesbaan."

"Het is een powercircuit en ik denk dat hun rechtelijnsnelheid iets hoger is. Maar we zijn dit seizoen competitief. Misschien valt het mee. Het is het hele jaar al nek aan nek, maar we zijn hier zeker niet de favoriet."

Red Bull-coureurs Max Verstappen en Sergio Perez verkennen per fiets het circuit in Monza Pro Shots

Hamilton ziet het net even anders. "Het zit inderdaad dicht bij elkaar, maar de Bulls zullen waarschijnlijk sneller zijn. Hun Hondamotor is ons het hele jaar al de baas. Ze hebben op dat front enorm veel terrein gewonnen", zegt de zevenvoudig kampioen die in Monza op jacht gaat naar zijn honderdste Formule 1-zege.

Gridstraf

"We hebben ons huiswerk gedaan, maar of het genoeg is? We gaan het zien. Maar het zal niet zo gaan als in Zandvoort", voorspelt Verstappen. "Hopelijk zitten we dicht bij de Mercedessen. Ik denk niet dat we voor ze zullen staan."

Zeker lijkt wel dat Verstappen geen gridstraf voor zijn kiezen krijgt. Zo'n sanctie, waarbij de coureur een aantal plekken op de startopstelling verliest, volgt automatisch als een renstal aan zijn vierde motor toe is.

Verstappen, die vorig jaar door motorpech de finish niet haalde in de verrassend door Pierre Gasly gewonnen race, is optimistisch. "We hebben nog niets besloten, maar zijn niet van plan hier een straf te incasseren. De motor die we nu gebruiken, is nog vrij nieuw en vers."

GP Italië bij de NOS

De Formule 1-race zondag op het circuit van Monza is vanaf 15.00 uur te volgen via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app, maar ook via flitsen op NPO Radio 1. In de Studio Sport-uitzending van 18.00 uur op NPO 1 is een samenvatting te zien.

STER reclame