Studenten in de hal van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen
NOS NieuwsAangepast

Studenten bezetten universiteitsgebouw bij actie tegen kamernood Groningen

Op de Rijksuniversiteit Groningen voeren tientallen studenten actie in de hal van het Academiegebouw. Ze vragen aandacht voor de kamernood in de stad en dreigen te blijven slapen als hun eisen niet worden ingewilligd.

De demonstratie begon op de Grote Markt met een kleine honderd deelnemers. Die liepen daarna de 'mars der daklozen' naar het universiteitsgebouw, dat aan het begin van de middag werd bezet.

De universiteit en de gemeente Groningen waren verrast door de actie, zegt RTV Noord-verslaggever Elwin Baas. "Zojuist is ook het gebouw hermetisch afgesloten, alle deuren gaan op slot. Dat zorgt voor wat onvrede, bijvoorbeeld bij mensen die in het gebouw colleges willen volgen of willen studeren."

De studenten zeggen dat ze desnoods blijven slapen als hun eisen niet worden ingewilligd:

Studenten bezetten Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

De studenten hebben zich verenigd in actiegroep Shelter Our Students (SOS). Ze pleiten onder meer voor betere voorlichting voor internationale studenten, die in steeds grotere aantallen naar Groningen komen. "Zij voelen zich niet goed geïnformeerd en komen terecht in erbarmelijke omstandigheden die je niet verwacht in een land als Nederland", zegt de actiegroep. Organisatie SOS zegt dat zo'n 660 studenten bij hen hebben aangegeven dat ze onderdak nodig hebben.

Andere eisen zijn dat er noodopvang komt voor studenten die nu helemaal geen huisvesting hebben en dat er flink wat huisvesting bijgebouwd wordt op het campusterrein, zegt Marinus Jongman van de actiegroep in het Radio 1-programma Nieuws en Co.

Er is inmiddels een gesprek geweest met het universiteitsbestuur: "Drie jaar geleden hebben we ook het universiteitsgebouw bezet. Toen zijn er ook toezeggingen gedaan. Dus we moeten gaan zien of er ook concrete oplossingen komen."

Geen colleges

Het is niet voor het eerst dat in de stad Groningen actie wordt gevoerd vanwege de kamernood. Verslaggever Baas: "Een organisator zei tegen mij: we staan hier eigenlijk elk jaar, en daarom moeten de acties ook wat harder worden. Anders gebeurt er helemaal niets."

Vanwege de bezetting worden er ook geen colleges gegeven in het gebouw, heeft de universiteit besloten. Dat betreurt Jongman: "Van ons had dat niet gehoeven, we hadden liever gezien dat het niet was gebeurd."

Als de universiteit met concrete toezeggingen komt, kan de bezetting beëindigd worden, aldus Jongman. Maar als dat niet gebeurt, bestaat de kans dat studenten zonder huisvesting ook in het gebouw overnachten. Jongman: "Het is een optie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl