NOS NieuwsAangepast

Dit is de vaccinatiegraad in jouw gemeente

Voor het eerst sinds de start van de vaccinatiecampagne heeft het RIVM gedetailleerde vaccinatiecijfers per gemeente vrijgegeven. Daaruit blijken onderling grote verschillen: op Schiermonnikoog is bijvoorbeeld 93 procent van de volwassenen ingeënt, tegen 23 procent in Urk.

In de grote steden en gemeenten die deel uitmaken van wat de Biblebelt wordt genoemd, ligt de vaccinatiegraad lager, terwijl die op de Waddeneilanden en in gemeenten in het oosten en zuidoosten van het land juist hoger is.

Gemiddeld is circa 85 procent van de volwassenen deels ingeënt, en 77 procent volledig.

Op de Waddeneilanden zijn ook veel tieners ingeënt: in de top-10 staan vier Waddeneilanden. Het percentage geprikte tieners op Schiermonnikoog is niet bekend, omdat er zo weinig mensen wonen dat de cijfers om privacyredenen niet zijn uitgesplitst.

In Staphorst, Neder-Betuwe en Reimerswaal zijn de minste tieners ingeënt.

Sommige prikken kunnen ontbreken, als ze bijvoorbeeld niet goed zijn geregistreerd door de huisarts. Zestigers met een huisartsvaccinatie hadden deze zomer soms veel problemen met het registreren van hun prik, wat nodig is om de CoronaCheck-app te kunnen gebruiken. Ook ontbreken gevaccineerden die maar één prik hoefden vanwege een eerdere coronabesmetting in het overzicht met volledig gevaccineerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl