Ministerie verlengt lucratieve garantieregeling voor coronatestlabs
Het ministerie van Volksgezondheid verlengt een garantieregeling met zeven grote coronatestlaboratoria tot het einde van dit jaar. Zij krijgen hierdoor tot 31 december gegarandeerd betaald voor het analyseren van tienduizenden coronatests, ook als die tests niet worden afgenomen door de GGD.
De verlenging kost maximaal 13,5 miljoen euro, blijkt uit stukken die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Volgens het ministerie is het nodig omdat een aanbestedingstraject ter waarde van honderden miljoenen euro's voor de analyse van coronatests in het najaar uitloopt.
Met de garantie houdt Nederland voorlopig de mogelijkheid om maximaal 120.700 coronatests per dag te laten analyseren. Dat is veel meer dan nu nodig is. Momenteel laten dagelijks zo'n 20.000 mensen zich testen bij de GGD, op het hoogste punt in maart waren dat er 90.000 per dag.
Kort geding
De oorzaak van de vertraging bij de aanbesteding is een kort geding dat het Oostenrijkse laboratorium Novogenia heeft aangespannen tegen het ministerie. Volgens dat lab is het oneerlijk dat er dit najaar maar twee grote laboratoria door Nederland worden gecontracteerd. De rest van de coronatestmarkt gaat naar kleinere Nederlandse laboratoria.
Zolang het kort geding loopt en de aanbesteding nog niet is gegund blijft de oude garantieregeling bestaan, heeft het ministerie nu dus besloten. "De garanties hebben tot nu toe goed gewerkt om de testcapaciteit te garanderen, omdat laboratoria vanwege de garanties altijd voldoende analysecapaciteit beschikbaar kunnen stellen", schrijft het ministerie.
De verlenging van de garantieregeling komt vooral ten goede aan labs die na de gunning van de nieuwe aanbesteding geen tests meer zullen analyseren voor Nederland. Alhoewel Novogenia momenteel geen overeenkomst heeft met het ministerie, wordt het kort geding gesteund door verschillende labs die wel garanties ontvangen, meldde de Volkskrant eerder.
Als de nieuwe aanbesteding voor het najaar definitief wordt gegund, vervallen alle bestaande garantieregelingen. Onder de nieuwe afspraken worden bovendien geen garanties meer gegeven. Als er dan minder wordt getest dan is voorzien, zullen de labs simpelweg minder kunnen declareren. De verlenging vervalt overigens ook als de aanbesteding alsnog wordt gegund.
De analyse van coronatests is een lucratieve markt. Het ministerie van Volksgezondheid wil labs dit najaar 30 tot 50 euro per test betalen. Afhankelijk van of het maximale aantal van 92.000 tests per dag wordt gehaald, kost dat de Nederlandse staat 140 miljoen euro per maand.
De analyse van coronatests is vooralsnog een van de hoogste uitgavenposten in de coronapandemie. Uit een eerder geopenbaard kostenoverzicht blijkt dat van de 25 duurste overeenkomsten die het ministerie van Volksgezondheid in 2020 had er tien samenhangen met het testen op het coronavirus. Dat kostte in totaal 1,8 miljard euro.