Brian Brobbey bij Jong Oranje ANP

Er werd wel even gelachen op de tribunes van de Adelaarshorst dinsdagavond bij Jong Oranje. Brian Brobbey onderschepte een terugspeelbal, ging langs de doelman en had alle tijd om rustig binnen te tikken, maar schoot gehaast voorlangs.

Het tekent de grilligheid van de 19-jarige Amsterdammer. Het ene moment laat hij geniale dingen zien en maakt hij indruk met zijn sterkte en snelheid, het andere moment verliest hij de bal na een knulligheid en komt zijn technische beperktheid aan het licht.

Maar dat mag allemaal, Brobbey is nog altijd een tiener en heeft nog de tijd om te leren. De potentie is er in ieder geval, dat bleek ook in de tweede helft in Deventer, waar de robuuste spits zijn doelpunt meepakte in de 3-0 zege op Jong Moldavië.

Brian Brobbey pakt zijn goaltje mee bij Jong Oranje tegen Jong Moldavië ANP

Na de wedstrijd sjokt Brobbey op zijn slippers richting de zijkant van het veld, waar de aanwezige journalisten op hem wachten. Voor het eerst praat hij bij Jong Oranje als speler van RB Leipzig, waar hij een miljoenencontract tekende na zijn transfervrije vertrek bij Ajax.

Wachten op minuten

Tot nu toe maakt Brobbey vooral minuten op het trainingsveld. Over het Duitse voetbal wordt vaak gezegd dat het een stuk zwaarder is dan het Nederlandse. "Op de trainingen valt het mee", stelt Brobbey. "Soms heb je zware dagen, maar dat had ik ook bij Ajax."

En daar valt de naam van zijn oude club. Zoals zo vaak in interviews. Hij houdt van Ajax en Ajax houdt van hem, maar toch was er dat afscheid van de zomer. Het doet directeur voetbalzaken Marc Overmars nog altijd pijn.

Na de verhalen over Brobbey en Leipzig werd er in Studio Voetbal in maart gediscussieerd of de jonge spits het in Duitsland zou kunnen halen.

Gaat Brobbey het redden bij RB Leipzig?

In gesprek met het eigen clubkanaal liet Overmars weten dat Brobbey altijd welkom is in Amsterdam en hij hem in de toekomst graag terug ziet komen om in het shirt van Ajax te komen schitteren.

"Ik heb het gelezen...", reageert Brobbey. "Mooi van Marc, toch? Het is een heel lieve man. Ik denk dat hij van mij houdt en ik houd ook van hem. Ik vind het leuk dat Marc over me praat, dat geeft een goed gevoel. Ooit speel ik sowieso weer voor Ajax, komt goed."

Ajax is en blijft mijn cluppie.

Brian Brobbey

En ook in dit interview gaat het dus weer over zijn vorige club. Genoeg voetballers die daar moe van zouden worden, maar het maakt Brobbey niet uit. "Nee, dat mag. Ajax is en blijft mijn cluppie, maar ik focus me nu op Leipzig."

Vooralsnog kwam Brobbey bij Leipzig tot twaalf minuten in de Bundesliga, verdeeld over twee duels. De voor 23 miljoen euro aangetrokken André Silva, die vorig seizoen 28 competitiegoals maakte namens Eintracht Frankfurt, krijgt de voorkeur.

"Het is wachten op minuten. Als ik die krijg van de trainer, sta ik klaar", aldus Brobbey, die erover heeft gesproken met trainer Jesse Marsch. "Hij zegt tegen mij dat ik vertrouwen in hem moet hebben dat het goedkomt. Daarin vertrouw ik hem."

STER reclame