NOS NieuwsAangepast

Supermarkten Plus en Coop samen verder als Plus

Supermarktketens Plus en Coop gaan fuseren. Ze willen samen verder gaan onder de naam Plus.

De nieuwe supermarktketen zal bestaan uit ongeveer 550 winkels. De gezamenlijke omzet is 5 miljard euro.

Ze worden in grootte de derde supermarkt van Nederland, met een marktaandeel van 10 procent. Albert Heijn heeft een marktaandeel van zo'n 35 procent. Jumbo volgt met 21,5 procent.

Sterk concurrerende markt

In 2020 had Plus 268 winkels, waarvan 13 eigen filialen. De rest wordt gerund door zelfstandige ondernemers. Coop had dat jaar 314 winkels, waarvan 154 eigen filialen.

Na de fusie zullen zo'n 550 winkels overblijven, is de verwachting, waarvan een deel eigen filialen. De Coop-winkels zullen in drie jaar tijd omgebouwd worden naar Plus. Het fusiebedrijf zal naar verwachting 40.000 werknemers en 4,5 miljoen klanten hebben.

De voornaamste reden voor de fusie is schaalvergroting. Volgens Fred Bosch, nu algemeen directeur van Coop, levert de fusie significante kostenbesparingen op, die belangrijk zijn in de harde concurrentiestrijd in de supermarktwereld. Coop en Plus verwachten door te fuseren jaarlijks zo'n 50 miljoen euro te besparen. Dat gaan ze investeren in het winkelnetwerk en de online activiteiten.

Blijft een coöperatie

Coop en Plus sluiten gedwongen ontslagen niet uit, vooral op het servicekantoor in Utrecht, omdat daar functies zullen overlappen. Als er gedwongen ontslagen vallen, zal dat gepaard gaan met een sociaal plan, zei Bosch in de persbijeenkomst.

De bedrijven verwachten dat de fusie begin volgend jaar rond is. De mededingingsautoriteiten moet nog wel goedkeuring geven. Ook de leden van zowel Plus als Coop, allebei coöperaties, moeten instemmen met de fusie. Na de fusie blijft de combinatie een coöperatie. De leden zullen bestaan uit zelfstandige ondernemers en consumenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl