NOS Sport

Sprookje Van de Zandschulp neemt met kwartfinaleplaats Verkerk-achtige vormen aan

Van de Zandschulp bereikt kwartfinale US Open na sensationele zege

Botic van de Zandschulp blijft zichzelf maar overtreffen op de US Open. Door een sensationele zege op Diego Schwartzman is hij kwartfinalist in New York, iets wat geen enkele Nederlander in het enkelspel bij de mannen sinds Sjeng Schalken in 2003 meer gelukt is.

In de vorm van zijn leven kan Van de Zandschulp met de grote jongens mee, bleek ook in een thriller tegen de nummer veertien van de wereld: 6-3, 6-4, 5-7, 5-7, 6-1.

Stiekem droomde de Veenendaler vooraf al van dit scenario, wetende dat het spel van de Argentijn hem best weleens goed zou kunnen liggen. En zelf bewees Van de Zandschulp zeker dit toernooi dat hij mentaal niet snel stuk te krijgen is, door zich zes keer terug te vechten na een achterstand.

Om maar te zwijgen over het gevecht dat zich in de achtste finales ontspon.

IJzersterke opslag

Met fantastisch tennis domineerde Van de Zandschulp de eerste helft van de partij, met alleen wat haperingen in zijn eerste servicegame. Nadat hij zijn enige vier breakpunten van de set had weggepoetst, kon hij leunend op zijn ijzersterke opslag verder schrijven aan zijn sprookje.

Van de Zandschulp dichtte zichzelf vooraf al goede kansen toe op de kwartfinales:

Van de Zandschulp succesvol in New York: 'Nu valt het wél de goede kant op'

De vergelijking met Schalken gaat eigenlijk niet eens meer op. Het avontuur begint eerder de heroïsche trekjes aan te nemen van dat van Martin Verkerk, die in 2003 uit het niets de finale bereikte van Roland Garros.

En eigenlijk komt Van de Zandschulp nog wel van verder, want die moest zijn plek in het hoofdtoernooi eerst nog via de kwalificaties zien te bemachtigen. Van die last is hij in elk geval het komende jaar bevrijd, nu hij een reuzensprong op de wereldranglijst gaat maken. Met zeker al een plek rond de zestigste positie.

Eerder al stunt tegen Ruud

De beste Nederlandse tennisser van dit moment speelt in New York alsof hij al jaren de mondiale top uitdaagt. Na eerder al een knappe zege op Casper Ruud (ATP-11), kon hij nu Schwartzman uitstekend partij bieden.

De eerste set werd met een dubbele break gewonnen en ook in het tweede bedrijf zette Van de Zandschulp zijn opponent flink onder druk. Schwartzman overleefde in de vierde en zesde game een breakpunt, maar in de tiende game kostte serviceverlies hem meteen de set.

Zegetocht Van de Zandschulp

Q1: Marcelo Barrios (ATP-172) 6-7, 6-2, 6-2
Q2: Ben Shelton (ATP-779) 3-6, 7-5, 6-4
Q3: Enzo Couacaud (ATP-189) 3-6, 7-6, 6-2
R1: Carlos Taberner (ATP-105) 2-6, 3-6, 6-4, 7-5, 6-3
R2: Casper Ruud (ATP-11) 3-6, 6-4, 6-3, 6-4
R3: Facundo Bagnis (ATP-80) 3-6, 6-0, 6-2, 6-2
R4: Diego Schwartzman (ATP-14) 6-3, 6-4, 5-7, 5-7, 6-1

Pas bij een break voorsprong in de derde set (4-2) toonde Van de Zandschulp iets van zenuwen, waarna een schitterende strijd losbarstte. Met gevechten om elk punt.

Van de Zandschulp leek een gewonnen wedstrijd te spelen, maar leverde prompt voor het eerst zijn servicegame in. En dat deed hij na onnozele fouten op 5-5 een tweede keer. In de vierde set vocht hij zich na een break achterstand naar twee matchpoints, waarbij hij zeker meer met zijn tweede kans had kunnen doen.

De ervaren Schwartzman leek het duel naar zich toe te trekken, maar ook hij verkeek zich op de mentale veerkracht van de Nederlander in de vijfde set. Op het vijfde matchpoint voor Van de Zandschulp was het raak.

Wereldtopper in kwartfinale

In de spelerslounge werd hij amper herkend, toen hij het toernooi als nummer 117 van de wereld begon. Ze zullen inmiddels wel beter weten, nu hij bij de beste acht mannen van het grandslamtoernooi hoort.

In de kwartfinale treft Van de Zandschulp de nummer twee van de wereld, de Rus Daniil Medvedev. Bij winst herhaalt hij het kunststukje van Aslan Karatsev, die eerder dit jaar als qualifier de halve finale haalde op de Australian Open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl