Botic van de Zandschulp zwaait naar het publiek in New York
NOS Sport

Ondanks US Open-succes Van de Zandschulp: 'In spelerslounge nog niet herkend'

Botic van de Zandschulp had een jaar geleden nog nooit een grandslamtoernooi gespeeld en nu staat hij - na de Australian Open (eerste ronde), Roland Garros (tweede ronde) en Wimbledon (tweede ronde) - zomaar in de achtste finales van de US Open.

De 25-jarige tennisser is de eerste Nederlandse man in de achtste finales van een grandslamtoernooi sinds Sjeng Schalken in 2004 op Wimbledon. Waar komt die goede vorm ineens vandaan?

"Goede vraag", zegt Van de Zandschulp een dag na zijn overwinning. "Ik heb dit jaar al wel laten zien dat ik van zulke jongens kan winnen, maar nu zet ik het wat langer door. Misschien komt het voor sommigen uit de lucht vallen, maar ik wist wel dat ik het in me had. Ik moest het alleen nog laten zien."

Van de Zandschulp succesvol in New York: 'Nu valt het wél de goede kant op'

Opmerkelijk is wel dat Van de Zandschulp in de zes wedstrijden die hij in New York speelde (drie in het kwalificatietoernooi en drie in het hoofdtoernooi), zes keer op achterstand kwam en in ieder geval de eerste set verloor. "De eerste wedstrijden was het echt wennen, want ik had nog nooit in de Verenigde Staten gespeeld."

"Casper Ruud en Facundo Bagnis speelden allebei heel goed en daarom wonnen zij de eerste set", vertelt Van de Zandschulp. "Gelukkig kon ik het daarna omdraaien. Ik heb deze week wel goed tennis laten zien en heel constant gespeeld."

Kwartfinales mogelijk?

In de achtste finales treft Van de Zandschulp vandaag om 17.00 uur opnieuw een Argentijnse speler: Diego Schwartzman, de nummer veertien van de wereld. "Ik ga hetzelfde doen als in de andere wedstrijden, namelijk van mijn eigen spel uitgaan", legt Van de Zandschulp uit. "Het heeft me elke wedstrijd nog geholpen hier en het spel van Diego ligt mij ook wel."

Onstuitbare Van de Zandschulp legt ook Bagnis over de knie bij US Open

Met het bereiken van de achtste finales verzekert Van de Zandschulp zich sowieso van een plek in de mondiale top-100. Hij staat nu virtueel op de 89ste plek van de wereldranglijst. Een plek bij de beste honderd geeft recht op directe plaatsing voor de grandslamtoernooien.

Vertrouwen

"In de spelerslounge word ik nog niet herkend hoor", aldus de speler die de US Open begon als de nummer 117 van de wereld. "Ik speelde eerst voornamelijk challengers, maar nu kennen steeds meer spelers mij en dat is alleen maar goed. Het is fijn om nu die top-100 in te gaan, daar streef je als tennisser toch naar."

Op naar de kwartfinales dus? "Ik heb wel het vertrouwen dat ik een goede kans maak om te winnen. Tot nu toe valt het hier de goede kant op en dan sta je ineens in de volgende ronde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl