AFP

Een schikking ter waarde van 26 miljard dollar tussen vier farmaceutische bedrijven en Amerikaanse staten en lokale overheden is mogelijk aanstaande. Dat bedrag dient als compensatie voor de rol die de bedrijven spelen in de opioïdenepidemie. Naar schatting zijn sinds de jaren negentig 500.000 Amerikanen omgekomen vanwege verslaving aan zware pijnstillers.

42 staten steunen het schikkingsvoorstel van geneesmiddelendistributeurs AmerisourceBergen, Cardinal Health en McKesson en medicijnenfabrikant Johnson & Johnson. De staten hadden tot gisteren om te zeggen of ze zich achter het voorstel scharen. Lokale overheden hebben tot 2 januari om al dan niet akkoord te gaan. Met de schikking willen de bedrijven de 3000 civiele rechtszaken die zijn aangespannen in één keer afkopen.

Farmaceut Purdue Pharma, de maker van het zeer verslavende OxyContin (met de werkzame stof oxycodon), deed al iets soortgelijks. Afgelopen week keurde de rechter het schikkingsvoorstel van Purdue ter waarde van zo'n 10 miljard dollar goed. Onderdeel van de deal was dat het bedrijf wordt ontbonden, maar ook dat er geen civiele procedures meer aangespannen kunnen worden tegen de eigenaren.

Gevaren verzwegen

Vanaf de jaren negentig is het gebruik van pijnstillers als oxycodon, hydrocodon en fentanyl explosief gestegen. Het aantal recepten dat voor zogenoemde opioïden werd uitgeschreven verviervoudigde in 25 jaar tijd.

Farmaceuten en distributeurs speelden daar een kwalijke rol bij. De gevaren van de pijnstillers werden gebagatelliseerd. Volgens de fabrikanten waren de middelen juist minder verslavend en hadden ze minder bijwerkingen dan bijvoorbeeld morfine. Met agressieve marketingtechnieken werden de pijnstillers aan de man gebracht.

Volgens de vier bedrijven hebben zij geen schuld aan de opioïdenepidemie. Ze wijzen erop dat de medicijnen zijn goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. Dokters en toezichthouders zijn er verantwoordelijk voor dat er zoveel recepten zijn uitgeschreven, is hun verdediging.

STER reclame