Een komodovaraan in het Komodo National Park op het gelijknamige eiland in Indonesië
NOS Nieuws

Zorgen over de komodovaraan, met de tonijn gaat het beter

De komodovaraan wordt met uitsterven bedreigd. De grootste hagedissoort ter wereld kreeg op de nieuwe Rode Lijst met bedreigde planten en dieren een plaats in de categorie "ernstig bedreigd". Dat is maar twee stappen verwijderd van de categorie "uitgestorven".

De oorzaak is de klimaatverandering. Het dier komt in het wild alleen voor in Indonesië, vooral op het eiland Komodo. Daar wordt hij goed beschermd, maar dat kan niet voorkomen dat zijn leefgebied bedreigd wordt door de stijging van de zeespiegel, wat weer een gevolg is van de opwarming van het klimaat.

Door de zeespiegelstijging dreigt de komende 45 jaar een derde van zijn leefgebied verloren te gaan. Er zijn naar schatting nog zo'n 6000 komodovaranen over.

Goed nieuws over de tonijn

De Rode Lijst wordt elk jaar opgesteld door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Die komt met goed nieuws over de al jaren bedreigde tonijn. De blauwvintonijn, geliefd als ingrediënt in sushi, is de afgelopen veertig jaar in aantal met 22 procent toegenomen. Hij wordt niet meer met uitsterven bedreigd. Ook met de witte tonijn en geelvintonijn gaat het beter.

Een blauwvintonijn

"De tonijn is een goed-nieuwsverhaal", zegt Craig Hilton-Tailor, verantwoordelijk voor het opstellen van de lijst. "Het laat zien wat eraan gedaan kan worden." Hij doelt op het maken van afspraken over vangstquota en de aanpak van illegaal vissen.

Met de haai en de rog gaat het minder goed dan met de tonijn. "Nu moeten we dat voorbeeld gaan toepassen op de haaien-industrie", zegt Hilton-Taylor.

40.000

Volgens de IUCN worden bijna 40.000 dieren- en plantensoorten met uitsterven bedreigd. De organisatie wil de komende tijd ook in kaart brengen wat de invloed is van klimaatverandering en diepzeemijnbouw op koralen en zeeslakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl