Wisenten (Europese bizons) op de Veluwe
NOS Nieuws

Meer dieren op rode lijst, maar Europese bizon floreert (ook in Nederland)

Vorige eeuw leefden ze alleen nog in gevangenschap, maar Europese bizons maken gestaag een comeback in het wild. Het is een van de 25 bedreigde diersoorten wereldwijd waarmee het volgens natuurorganisatie IUCN een stuk beter gaat. Ook in Nederland groeit de zogenoemde wisentpopulatie.

IUCN kwam vandaag met een update van de rode lijst van bedreigde plant- en diersoorten. In het rapport staat dat nog eens 31 soorten nu officieel als uitgestorven worden beschouwd. Het aantal bedreigde diersoorten is ook dit jaar weer toegenomen volgens de natuurorganisatie. Er staan inmiddels 128.918 plant- en diersoorten op de rode lijst. Daarvan worden er 35.765 met uitsterven bedreigd.

De heropleving van het grootste landzoogdier van Europa, de wisent of bizon, was ook alleen mogelijk door een omvangrijk samenwerkingsproject. De afgelopen jaren zijn de grazers op diverse plekken in Europa uitgezet. Zoals sinds 2007 in Nederland.

We hebben hier een wisent lopen uit Polen en onlangs is een van onze stieren naar Spanje verplaatst.

Jan Wolleswinkel, Stichting Wisent op de Veluwe.

"Dit nieuws bevestigt dat door slim handelen we diersoorten een nieuwe kans kunnen geven - en dat het werkt", zegt Jan Wolleswinkel van Stichting Wisent op de Veluwe. Er grazen momenteel zes wisenten in een afgesloten natuurpark op de Veluwe.

"Bij ons zijn uitsluitend stieren geboren, dus die moeten uiteindelijk worden uitgeplaatst", legt Wolleswinkel uit. Er is volop uitwisseling binnen Europa om de dieren de beste kans te geven. "We hebben hier een dier lopen uit Polen en onlangs is een van onze stieren naar Spanje verplaatst." Een volwassen stier kan tot 800 kilo wegen.

Twee jaar geleden waren er zo'n zeventig wisenten in Nederland. Dat aantal is nu verder opgelopen en die bizons zijn in steeds meer natuurparken uitgezet. "Je moet wel 50 meter afstand houden en als ze jongen hebben moet je nog beter uitkijken", zegt Wolleswinkel. In heel Europa is de populatie gestegen van rond de 1800 begin deze eeuw tot ruim 6200 vorig jaar.

Zoetwaterdolfijnen

Het tegendeel gebeurt bijvoorbeeld met zoetwaterdolfijnen, meldt IUCN. Inmiddels zijn alle soorten van deze waterzoogdieren bedreigd. Zo waren er was tot voor kort onvoldoende data over de Amazonedolfijn, maar nu is volgens de natuurorganisatie duidelijk dat het hiermee slecht gaat. Door overbevissing en de bouw van dammen is deze dolfijn ook opgenomen op de rode lijst.

In deze grafiek zie je de toename van het aantal dieren en planten op de rode lijst en het aandeel dat met uitsterven wordt bedreigd:

Niet alleen diersoorten hebben het zwaar volgens IUCN. Zo worden nu ook bijna een derde van alle eiksoorten (113 van de 430) met uitsterven bedreigd. Ook drie soorten macademia-planten staan op de rode lijst. Het gaat om de wilde variant van de planten waar de noten aan groeien.

Uitgestorven soorten

Voor ruim dertig diersoorten is het doek definitief gevallen volgens de natuurorganisatie. Drie daarvan zijn Centraal-Amerikaanse kikkersoorten. En op de Filippijnen zijn vijftien zoetwatervissoorten uitgestorven in het Lanaomeer. Twee andere soorten zijn opgenomen in de categorie 'mogelijk uitgestorven'.

Dat is ook het geval voor de carcharhinus obsolerus, oftewel de 'verloren haai'. Voor zover bekend is deze vis in 1934 voor het laatst gezien in de Zuid-Chinese Zee. Door overbevissing is het volgens IUCN zeer onwaarschijnlijk dat de haaisoort nog bestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl