Tamara van Ark (VVD) ANP

Minister Tamara van Ark vertrekt vanwege gezondheidsredenen. Koning Willem-Alexander heeft de demissionair minister voor Medische Zorg ontslag verleend. Van Ark stapt ook op als lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

Eerder was al bekend dat ze rust moest nemen vanwege nekproblemen. "Helaas is er nog geen sprake van herstel op het niveau dat ik weer aan de slag kan", meldt ze vandaag. Ze voegt eraan toe dat dit werk, zowel in het kabinet als in de Kamer, 100 procent vraagt en dat kan ze nu niet geven.

De taken van Van Ark zullen worden overgenomen door minister De Jonge van Volksgezondheid en staatssecretaris Blokhuis.

Van Ark was minister voor Medische Zorg sinds juli vorig jaar. Zij volgde toen PvdA'er Martin van Rijn op. Die was op zijn beurt de vervanger van VVD'er Bruno Bruins. Bruins stapte in maart vorig jaar op omdat hij oververmoeid was.

Van Ark zat van 2010 tot 2017 in de Tweede Kamer, een groot deel van die tijd was ze vicefractievoorzitter van de VVD. Voordat ze minister werd, was ze staatssecretaris van Sociale Zaken. Als minister hield ze zich onder meer bezig met de coronacrisis. Bij de verkiezingen van maart stond ze op de tweede plaats op de kandidatenlijst van de VVD, meteen achter partijleider Rutte.

Veel bewindslieden weg

Met het vertrek van Van Ark zijn inmiddels negen bewindslieden van het derde kabinet-Rutte voortijdig opgestapt. Deze week werd al het vertrek van demissionair minister Van Nieuwenhuizen bekend. Zij wordt voorzitter van Energie-Nederland, de lobbyclub van grote energiebedrijven als Shell en Eneco.

Het vertrek van vier bewindslieden had een directe politieke reden (Zijlstra, Harbers, Snel, Wiebes). Twee vertrokken vanwege gezondheidsredenen (Bruins en Van Ark). Twee gingen weg, omdat ze een andere baan hebben: Van Nieuwenhuizen en haar staatssecretaris Van Veldhoven. PvdA'er Van Rijn was vorig jaar na het vertrek van Bruins vier maanden minister voor Medische Zorg. Dan is er ook nog minister Van 't Wout. Die is niet officieel weg als bewindsman, maar sinds eind mei wordt hij vanwege een burn-out vervangen door VVD-partijgenoot Blok.

Dat negen ministers of staatssecretarissen eerder weggaan, is uitzonderlijk veel, maar geen record.

STER reclame