Ook vorige maand leidde een staking van Duitse machinisten tot vertragingen op het spoor
NOS Nieuws

Duitse machinisten leggen werk neer, derde spoorstaking in korte tijd

Duitse machinisten leggen opnieuw het werk neer vanwege een loonconflict met hun werkgever, de Deutsche Bahn. Het is de derde staking van treinbestuurders in korte tijd. Gistermiddag legden machinisten van goederentreinen het werk al neer, vannacht volgde het personeel van passagierstreinen.

Treinreizigers moeten tot dinsdagochtend rekening houden met flinke vertragingen. De Deutsche Bahn heeft aangekondigd ongeveer een kwart van de normale dienstregeling te rijden. In het regionale vervoer rijdt ongeveer 40 procent van de treinen.

Ook het treinverkeer vanuit Nederland wordt verstoord door de staking. Zo rijdt de internationale trein naar Berlijn maar tot Bad Bentheim, net over de grens bij Enschede. De trein tussen Amsterdam en Basel gaat tot Keulen.

Met de staking wil machinistenvakbond GDL een hoger salaris afdwingen, evenals betere arbeidsvoorwaarden en een coronabonus van 600 euro. De Deutsche Bahn heeft de vakbond inmiddels een aanbod gedaan, met onder meer die bonus en een loonsverhoging. Toch komen de twee partijen er onderling niet uit, vooral omdat ze het niet eens zijn over wanneer die salarisstijgingen worden ingevoerd.

Deutsche Bahn heeft aangekondigd naar de rechter te stappen om de stakingen te verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl