Dit type Philips-apparaat wordt vervangen en gerepareerd
NOS Nieuws

Philips vervangt schadelijk schuim in teruggeroepen apneu-apparaten

Philips gaat de in juni teruggeroepen apneu-apparaten vervangen en repareren. Het bedrijf is daar in de Verenigde Staten mee begonnen en zal de komende weken ook in Nederland, Frankrijk en België starten met het vervangen van de Dreamstation-machines. Het gaat in Nederland om ongeveer 50.000 apparaten.

Wereldwijd zijn er zo'n vier miljoen apparaten die Philips binnen een jaar hoopt te repareren en vervangen. Het bedrijf startte in de VS, omdat de Amerikaanse autoriteiten nu toestemming hebben gegeven en daar de meeste apparaten in gebruik zijn. In Amerika zijn ook tientallen rechtszaken gestart door patiënten.

De apneu-apparaten werden teruggeroepen, omdat patiënten schadelijke schuimdeeltjes en gassen kunnen inademen bij gebruik. Het schuim kon afbrokkelen, vooral als de machine op de verkeerde manier werd schoongemaakt en in een hete en vochtige omgeving stond. Dat schuim wordt nu vervangen door siliconen rubber, dat ook bijvoorbeeld in bakvormen wordt gebruikt.

De terugroepactie in juni leidde tot onrust onder gebruikers met apneu. Philips liet destijds weten dat in overleg met de arts moet worden bepaald of het voordeel van het voortzetten van de therapie met het apparaat zwaarder weegt dan de risico's die worden genoemd.

Voorlopig ziet het ernaar uit dat Philips een jaar nodig heeft om de terugroepactie helemaal af te ronden. "We erkennen volledig dat het tijdsbestek voor herstel van de getroffen apparaten de patiënten in een moeilijke situatie plaatst", laat Frans van Houten, bestuursvoorzitter van Philips weten.

Onveilig doorslapen

De apneuvereniging is niet blij dat het nog een jaar duurt voordat de apparaten weer veilig zijn. Zo'n 85 procent van de leden is genoodzaakt om het apparaat met schadelijk schuim alsnog te gebruiken.

"Philips levert een onveilig apparaat en dan moeten patiënten daar nog een jaar mee doen. Want het apparaat is heel belangrijk voor mensen met apneu, anders kunnen zij niet goed ademen en slapen. Wat moet je dan zonder zo'n apparaat?", zegt Gerjan Heuver, voorzitter van de apneuvereniging.

Philips verwacht eind september in alle landen te zijn gestart met het repareren en herstellen van de teruggeroepen apparaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl