NOS Voetbal

Aanvoerder Van Dijk prijst bondscoach Van Gaal: 'Er is geen oud zeer'

Van Dijk terug bij Oranje: 'Er was geen oud zeer tussen mij en Van Gaal'

Virgil van Dijk vertelt dat hij na zijn zware knieblessure weer opnieuw moest leren lopen. En dat hij even heel kwaad was, toen Nederland op het EK werd uitgeschakeld door de Tsjechen. Maar vooral benadrukt hij zijn toekomst in Oranje met vertrouwen tegemoet te zien, te beginnen woensdag in Noorwegen met de band om zijn arm.

Want het heeft geen zin om terug te blikken, vindt de 30-jarige verdediger van Liverpool. Alleen om te concluderen dat hij weer bijna de oude is.

"Ik vind dat ik bijna honderd procent ben", zegt Van Dijk, tien maanden nadat hij zijn zware knieblessure had opgelopen. Fysiek is hij in orde. "Ik heb alleen nog wat wedstrijden nodig."

Virgil van Dijk op de training met Georginio Wijnaldum

En die duels krijgt hij de komende dagen. Zijn club heeft hem geen beperkingen opgelegd, in de week die voor Oranje cruciaal kan zijn met het oog op de WK-kwalificatie. Als het moet, speelt hij ook tegen Montenegro en Turkije.

"Maar je wilt ook een heel seizoen weer kunnen spelen", is Van Dijk zich bewust van zijn situatie, zoals hij ook benadrukt dat er betrouwbare vervangers voor hem klaarstaan mocht hij toch wat rust willen pakken. "Ik zal die keuzes maken in overleg met de bondscoach."

Bekijk hieronder het programma van Oranje begin volgende maand:

Nog nooit speelde Van Dijk een WK, mede doordat de huidige bondscoach Louis van Gaal hem tijdens een vorig dienstverband in 2014 niet selecteerde voor de eindronde.

"Er is geen oud zeer", benadrukt Van Dijk, over wie werd geschreven dat hij tegenstander zou zijn van de aanstelling van Van Gaal. "Dat is iets wat de media hebben verzonnen. Dat gebeurt wel vaker."

'Eer om voor Van Gaal te spelen'

Oranje is volgens de aanvoerder juist gebaat bij de aanpak van de doorgewinterde Van Gaal, die de oudste bondscoach van Nederland ooit kan worden. Maar de gevaren van een mogelijke kloof met weer een nieuwe generatie ziet Van Dijk niet voor de teruggekeerde bondstrainer, ruim vijf jaar niet meer actief in het wereldje.

"Deze groep heeft wel duidelijkheid nodig, iets dat deze bondscoach kan geven", prijst Van Dijk de kwaliteiten van zijn oefenmeester. "Het bevalt me heel goed zo. We hebben goede gesprekken gehad, kunnen open en eerlijk tegen elkaar zijn. Het is een eer om voor hem te spelen."

Virgil van Dijk

En angst heeft Van Dijk niet, na voor het eerst in zijn carrière fysieke tegenslag te hebben gehad. "Een ongeluk zit in een klein hoekje, het gebeurde helaas", blikt hij nog een keer terug op de tackle van Jordan Pickford die hem bijna een jaar aan de kant hield.

"Ik denk dat ik dan misschien geluk heb gehad dat ik ben neergehaald", probeert hij de omstandigheden positief in te zien. "Als je zo'n blessure oploopt met niemand in de buurt, heb je kans dat je vertrouwen verliest in je lichaam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl