Oranje

Na nauwelijks een etmaal terug in Zeist, is Louis van Gaal er al uit: zijn basisopstelling voor het duel met Noorwegen, woensdagavond om 20.45 uur in Oslo. "Maar ik vertel er niets over. Jullie mochten de eerste vijftien minuten van de training meekijken en meer niet. Dat is niet voor niets. Als je door het bos gekeken hebt, dan weet je het."

Alleen de naam van zijn aanvoerder gaf Van Gaal prijs. "Virgil is en blijft de aanvoerder. Daar heb ik niet over getwijfeld. Ik heb hem als eerste gebeld. Hij gaf mij een fantastische indruk."

De tweede en de derde aanvoerder achter Van Dijk? "Gini was er in 2014 bij en Daley ook. In die volgorde. Deze drie aanvoerders waren er ook al bij de vorige bondscoach."

Eerste opstelling Van Gaal? 'Als je door het bos gekeken hebt, weet je het'

Van Gaal was na twee trainingen lovend over het Oranje dat hij aantrof. "Het is alleen maar feest. Het is altijd leuk om met jonge jongens om te gaan. Het voelt als een feest. Hoe de groep is? Het is een hele blije, betrokken groep. Ongelooflijk verantwoordelijk ook, ze denken mee. Dat heb ik zelden meegemaakt."

Vreemd is het niet dat Van Gaal zijn selectie prijst. Hij kan moeilijk anders, daags voor de drie cruciale WK-kwalificatieduels met achtereenvolgens Noorwegen, Montenegro en Turkije. Misstappen zijn uit den boze.

Vertrouwen

Dus vervolgde de bondscoach met zijn loftuitingen: "De manier waarop wij twee dagen met elkaar bezig zijn, geeft vertrouwen. Of ik positief verrast ben? Ja, in de wil en in het commitment van de groep. Technische en tactische uitvoering is nog wat anders, maar de inzet, de betrokkenheid om een team te vormen, is allemaal voorhanden."

NOS

Namen noemde Van Gaal niet, maar hij zei nog dit over Oranje: "De een valt mee, de ander valt tegen. Zo is het. Iedereen heeft een functiepakket en iedereen beoordeel je daarnaar."

Noorwegen is volgens Van Gaal "een lastige ploeg. Ødegaard en Haaland. Ze hebben gemiddeld goede voetballers. Een lastige, fysieke ploeg. Maar ik heb wel heel veel vertrouwen nadat ik de training gezien heb."

'Niet veel sterker dan Noorwegen'

Van Gaal stelde dat Haaland vooral de bal niet moet krijgen. "Dan is het probleem opgelost." Op de vraag of Nederland individueel sterker is dan Noorwegen, zegt hij dit: "Wij zijn niet veel sterker. Maar ik geloof in teamkwaliteit. Als team kom je verder. Chelsea is daar een goed voorbeeld van, Liverpool het jaar ervoor ook. Als team hebben zij de Champions League gewonnen."

Stand groep G NOS

STER reclame