NOS Wielrennen

Jakobsen sprint overtuigend naar derde etappezege in de Vuelta: 'In zevende hemel'

Jakobsen sprint overtuigend naar derde etappezege in de Vuelta

En dat is drie! Fabio Jakobsen heeft ook de zestiende etappe van de Vuelta a España gewonnen, zijn derde ritzege bij zijn rentree in een grote ronde. De renner van Deceuninck-Quick-Step was na een rit van 180 kilometer van Laredo naar Santa Cruz de Bezana overtuigend de sterkste in een massasprint.

"Ik ben in de zevende hemel", straalde Jakobsen na afloop. "Dit is een zege van The Wolfpack (de bijnaam van zijn ploeg, red.). Mijn ploeggenoten wachtten op me toen ik in de klim werd gelost en brachten me terug. Ik won, maar dat was allemaal dankzij hen. Het enige dat ik hoefde te doen was een korte snelle sprint, zij deden vandaag de rest."

Vier dagen geleden kon Jakobsen het wiel van zijn lead-out Florian Sénéchal niet houden. De Fransman stormde daarna zelf naar de ritzege, maar na afloop was Jakobsen niet blij met de samenwerking. Vandaag was hij uitstekend omringd tot in de laatste honderden meters.

"Dit is mijn derde zege, ik wil daarom graag drie mensen bedanken die zeer belangrijk waren voor mijn herstel. Professor Gert Meijer van het Radboud UMC, teamdokter Yvan Vanmol en mijn osteopaat. Deze is voor jullie!"

Jakobsen in zevende hemel met derde zege: 'Nooit zeker, maar probeer het altijd'

Jakobsen kwam vorig jaar hard ten val in de Ronde van Polen, waarbij hij dusdanig zware verwondingen opliep dat hij enkele dagen in een kunstmatige coma gehouden werd.

Bol in de aanval, Jakobsen gelost

De openingsfase van zestiende etappe in de Vuelta was roerig, met een grote valpartijen waarbij onder anderen Guillaume Martin en Enric Mas, de nummers twee en vier van het algemeen klassement, waren betrokken. Giulio Ciccone, Sep Vanmarcke en Rudy Molard moesten als gevolg van de valpartij zelfs afstappen.

In dat begin ontstond er ook een kopgroepje met Jetse Bol, Mikel Bizkarra, Stan Dewulf, Dimitri Claeys en Quinn Simmons.

De vijf reden de hele dag op kop, kregen later nog gezelschap van Harm Vanhoucke, maar kregen nooit meer dan twee minuten. Dat kwam onder meer doordat de ploeg van Matteo Trentin op de pedalen ging staan in een poging om sterkere sprinters als Jakobsen te lossen. Dat lukte ook, maar de Nederlander in de groene puntentrui werd met vereende kracht teruggebracht door zijn ploeggenoten.

Jetse Bol reed in de zestiende etappe weer van voren mee

Van de aanvallers mocht alleen Bol de gang naar het podium maken: hij kreeg de prijs voor de strijdlustigste renner.

Die had hij mede te danken aan een demarrage op 11 kilometer van de finish. Bol werd echter al snel bijgehaald door de Belgen Claeys en Dewulf. Uiteindelijk bleef alleen Dewulf over, maar hij werd 4 kilometer van de streep ingerekend door het aanstormende peloton.

Massasprint

Zo kwam er alsnog de verwachte massasprint. Daarin troefde Jakobsen de Belg Jordi Meeus en de Italiaan Matteo Trentin af, waarmee de 25-jarige Nederlander zijn derde etappezege boekte en zijn voorsprong in de strijd om de groene trui vergrootte.

De Noor Odd Christian Eiking blijft in het bezit van de rode leiderstrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl