NOS Wielrennen

Majka blijft in lange solo uit greep Kruijswijk en wint bergrit in Vuelta

Majka bekroont lange solo met ritwinst in Vuelta, Kruijswijk komt tekort

Rafal Majka heeft de vijftiende etappe in de Vuelta a España, een rit over 197,5 kilometer van Navalmoral de La Mata naar El Barraco, op zijn naam gebracht. De 31-jarige Pool van UAE Emirates bekroonde een knappe solo met - na zijn dagsucces in 2017 - zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje.

Achter Majka, die het snelste tijdschema een halfuur voor was gebleven, maakte Steven Kruijswijk lang jacht op de eenzame koploper, maar tevergeefs.

De routinier van Jumbo-Visma bleef kilometers achtereen op zo'n anderhalve minuut achterstand hangen en moest genoegen nemen met de tweede plaats in de etappe met vier bergen, waarvan de eerste en voorlaatste van de eerste categorie.

Steven Kruijswijk

Strijd om de rode leiderstrui bleef uit. De Noor Odd Christian Eiking kon makkelijk mee met de klassementsrenners, die ook met de rustdag van maandag in aantocht hun kruit droog hielden en een kleine drie minuten na de glorieuze winnaar over de meet kwamen.

Solo van 85 kilometer

Majka was er na 70 kilometer koers vandoor gegaan in de beklimming van de Alto de la Centenera, het eerste obstakel van de dag. Hij kreeg Fabio Aru en Maxim Van Gils mee. Aru, die in 2015 de Vuelta won, haakte als laatste af bij de ontketende Pool, die toen nog zo'n 85 kilometer voor de wielen had.

Kruijswijk zat samen met Wout Poels in een achtervolgende groep. Hij liet de elf anderen echter achter zich en probeerde in z'n eentje naar Majka toe te rijden, maar wist de 'strijdlustigste renner van de dag' niet te achterhalen.

Het was voor Majka, die ook drie Toure-etappes op zijn naam heeft staan, zijn twaalfde overwinning als profrenner en zijn eerste sinds zijn ritzege in de Vuelta van 2017. Ook destijds triomfeerde hij na een lange ontsnapping.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl