NOS Wielrennen

Bardet wint voor het eerst in carrière Vuelta-rit, Eiking blijft leider

Bardet zegeviert in bergetappe Ronde van Spanje, Eiking blijft in het rood

Romain Bardet heeft voor het eerst in zijn carrière een etappe in de Vuelta a España gewonnen. De 30-jarige Fransman, die al wel drie keer een rit in de Tour de France op zijn naam schreef, kwam solo over de eindstreep in de veertiende etappe.

Bij de beklimmingen onderweg greep Bardet ook nog eens de meeste punten voor het bergklassement, waarmee hij Damiano Caruso voorbij is en zondag de bolletjestrui mag aantrekken.

De leidende positie van Odd Christian Eiking kwam niet in gevaar. De 26-jarige Noor rijdt daardoor zondag voor de vierde dag op rij in de rode leiderstrui.

Odd Christian Eiking

De rit begon in Don Benito en finishte na 165 kilometer koers op de top van de Pico Villuercas, een klim van de eerste categorie. Niet eerder finishte een etappe in de Ronde van Spanje daarboven.

Vlak na de start reden er achttien renners weg uit het peloton, onder wie Tom Pidcock, Sep Vanmarcke en Romain Bardet. Nederlanders lieten zich zaterdag niet van voren zien. Geen van de aanvallers vormde een reële bedreiging voor de favorieten in de top van het algemeen klassement.

De grote groep viel langzaam maar zeker uit elkaar en met nog ruim 20 kilometer te gaan besloot Prodhomme er in zijn eentje vandoor te gaan. De Fransman begon dan ook als koploper aan de slotklim van 14,5 kilometer lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2.

De groep met favorieten deed toen al niet meer mee voor de ritwinst, met een achterstand van bijna een kwartier op Prodhomme.

De jonge Prodhomme zag echter achtervolger Andrey Zeits en Bardet snel dichterbij komen en uiteindelijk aansluiten. Lang bleef deze groep van drie niet bij elkaar, want Bardet nam al snel de benen.

De Fransman toonde zich de sterkste klimmer en mocht zodoende aan de finish zijn armen in de lucht steken. Achter hem, in de groep met onder anderen rodetruidrager Eiking, koos alleen Miguel Ángel López de aanval. Met zijn demarrage maakte de Colombiaan iets van zijn achterstand goed, maar het was niet voldoende om een plaatsje op te schuiven in het algemeen klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl