NOS Wielrennen

Roglic valt aan, valt en verliest rode Vuelta-trui; Storer soleert naar zege

Storer soleert naar tweede ritzege, Roglic staat rood af aan Eiking

Michael Storer heeft na de zevende etappe ook de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Australiër van DSM bleef als enige over uit een grote kopgroep en kwam alleen over de finish in Rincón de la Victoria.

Primoz Roglic raakte zijn rode trui kwijt aan de Noor Odd Christian Eiking, maar zal daar niet al te rouwig om zijn. De Sloveen, die tijdens een afdaling nog onderuit ging, had eerder al laten doorschemeren dat hij het liefst pas aan het einde van de Vuelta de leiding heeft.

Primoz Roglic kijkt of zijn fiets nog in orde is na een smak tegen de vangrails

Eiking, een Noorse renner van Intermarché-Wanty, maakte ook deel uit van de grote kopgroep en kwam als vijfde over de finish, één plek achter Dylan van Baarle. Eiking had in het klassement ruim negen minuten achterstand op Roglic, die uiteindelijk een kleine twaalf minuten na de Noor over de finish kwam.

Strijd om vlucht van de dag

De tiende etappe voerde over 189 kilometer van Roquetas de Mar naar Rincón de la Victoria, met één pittige beklimming van de tweede categorie aan het einde. De strijd om de vlucht van de dag duurde ruim tachtig kilometer, maar toen er een kopgroep was, was het wel meteen raak.

Liefst 31 namen telde de groep, onder wie bekende namen als Magnus Cort Nielsen, Matteo Trentin, Andrea Bagioli en Maximilian Schachmann. En drie Nederlanders: Dylan van Baarle, Thymen Arensman en Martijn Tusveld.

Dylan van Baarle in de kopgroep tijdens de tiende etappe van de Vuelta

Tijdens de beklimming van de enige berg van de dag, de Puerto de Almáchar (tweede categorie, 10,9 kilometer à 4,9 procent), viel de kopgroep in stukken uit elkaar. Storer, winnaar van de zevende etappe, bleef na het nodige wapengekletter alleen van voren over.

En ook in het peloton was het feest: Roglic wilde tijdens de klim laten zien dat zijn benen nog prima in orde zijn en ging er ineens vandoor. Niemand kon de Sloveen volgen. Zijn concurrenten Egan Bernal en Adam Yates moesten vervolgens zelfs lossen uit de achtervolgende groep.

Roglic valt

Tijdens de afdaling ging Roglic lelijk onderuit in een bocht. Gehavend vervolgde hij zijn weg, maar even later zag hij zijn achtervolgers Enric Mas, Miguel Ángel López en Jack Haig weer aansluiten.

De groep met Roglic kwam een kleine 12 minuten na Storer over de finish. Voor Eiking was dat ruim genoeg om de rode trui over te nemen.

In het algemeen klassement heeft de Noor 0.58 voorsprong op Guillaume Martin, die ook deel uitmaakte de grote kopgroep. Primoz Roglic staat derde op 2.17 van Eiking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl