Primoz Roglic blaast uit na de finish van de negende etappe van de Vuelta AFP

Wie voor de Ronde van Spanje had gezegd dat Primoz Roglic na de eerste week in de rode leiderstrui zou rijden, had op instemmend geknik kunnen rekenen. De Vuelta-winnaar van 2019 en 2020 was bij voorbaat de absolute favoriet en maakt de verwachtingen vooralsnog helemaal waar.

Of zoals commentator Joris van den Berg zei na het imposante optreden van de Sloveen in de zware bergrit van zondag: "De Ronde van Spanje is een wedstrijd van drie weken, en aan het einde wint Primoz Roglic."

Maar zo simpel is het natuurlijk niet, benadrukt Addy Engels, ploegleider van Jumbo-Visma. "Het grootste gevaar is overmoedig worden. De zege is pas binnen als de laatste kilometer gereden is."

De 31-jarige Roglic gaat de tweede week van de Vuelta in met 28 seconden voorsprong op de nummer twee, Enric Mas, en rond de 2 minuten op concurrenten Egan Bernal en Adam Yates.

De Sloveen maakt bovendien een ontspannen en zelfverzekerde indruk. In de laatste bergetappe voor de rustdag sloeg hij schijnbaar zonder moeite enkele aanvallen van Yates af. Maar bij Jumbo-Visma blijft iedereen op zijn hoede.

"We hebben ook meegemaakt dat een ronde aan het einde verloren kan worden", verwijst Engels naar de dramatische ontknoping van de Tour de France van 2020, toen Roglic in de afsluitende tijdrit de gele trui verloor aan zijn ontketende landgenoot Tadej Pogacar. "En twee jaar geleden, toen Primoz zijn eerste Vuelta won, hing het in de laatste week ook een paar keer aan een zijden draadje."

Bewust van het gevaar

Roglic en Jumbo-Visma beseffen dat er in twee weken nog heel veel mis kan gaan, maar het gaat niet tussen de oren zitten, aldus Engels. "Je bent je bewust van het gevaar. Maar het grootste gevaar is denken dat het op een gegeven moment allemaal vanzelf gaat."

Primoz Roglic in het peloton tijdens de Vuelta, beschermd door Robert Gesink en Steven Kruijswijk AFP

"Of het nu een zware bergrit is of een op papier makkelijkere rit: het is elke seconde 100 procent focus, van start tot finish, iedere dag opnieuw. Dat weten we heel goed. En het is natuurlijk ook een paar keer goed afgelopen, dat weten we inmiddels ook."

Met beide benen op de grond

Hoe Roglic er zelf tegenaan kijkt, dat weet alleen Roglic zelf. De olympisch kampioen op de tijdrit staat niet bekend als een open boek en vertelt in interviews vaak niet meer dan dat de benen goed waren, de ploeg sterk was en dat we het vooral van dag tot dag moeten bekijken.

"In principe merk ik het niet heel erg aan hem, niet meer dan daarvoor", zegt Engels. "Hij is altijd iemand die met beide benen op de grond staat en hij is de laatste die denkt dat iets binnen is als het nog niet is afgelopen. En dat is precies hoe je erin moet staan."

Ploegleider Addy Engels: 'Het grootste gevaar voor Roglic is overmoedig worden'

Voorlopig valt het in ieder geval allemaal de goede kant op voor Roglic. Hij ontsnapte in de eerste week van de Vuelta aan de valpartijen, waar hij in de eerste week van de Tour juist het slachtoffer was van een grote valpartij en gedwongen afscheid moest nemen van Frankrijk.

"Als je pech hebt en je zit aan de verkeerde kant, kan het zomaar voorbij zijn. Dat gevaar schuilt overal", aldus de Jumbo-Visma-ploegleider. "Dat weet hij, dat weten wij, dat weet iedereen."

Met nog twee weken te gaan, met een slotweek met twee loodzware bergritten in Asturië en een afsluitende tijdrit, heeft Roglic de rode trui al om de schouders. Dat is vroeg, maar niet te vroeg, meent Engels.

"De eerste keer dat we de trui hadden, werd hij een paar dagen afgepakt door Rein Taaramäe en Kenny Elissonde. Dat was op zich prettig. Maar je hebt toch liever de marge in positieve zin, zoals nu, dan dat we ergens nog iets goed moeten maken."

Bekijk hieronder alle etappes uit de eerste Vuelta-week, inclusief twee sprintzeges van Fabio Jakobsen.

STER reclame