1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Hamer zet tegenpolen in formatie nog eens tegenover elkaar

Informateur Mariëtte Hamer gaat morgen nog eens proberen duidelijkheid te krijgen van de verschillende partijen over welke coalitie mogelijk is. De tegenpolen komen gezamenlijk langs om uit te leggen waarom ze samenwerking niet zien zitten, zo blijkt uit de agenda van de informateur.

Morgenochtend staat eerst een gesprek gepland met Rutte (VVD), Hoekstra (CDA), Ploumen (PvdA) en Klaver (GroenLinks). VVD en CDA hebben eerder laten weten niets te voelen voor een coalitie met twee linkse partijen. Ook het voorstel van de PvdA en GroenLinks om één blok te vormen heeft daar voor zover bekend geen verandering in gebracht.

Rutte en Hoekstra blijven bang dat twee linkse partijen de coalitie instabiel zullen maken. GroenLinks-voorman Klaver riep ze vandaag op om hom of kuit te geven.

Daarna komen Kaag (D66) en Segers (ChristenUnie) langs. Kaag wil de huidige coalitie met de ChristenUnie niet voortzetten, omdat ze stappen wil zetten op medisch-ethisch gebied, zoals euthanasie. De ChristenUnie is daar tegen. Segers voelt zich op zijn beurt niet welkom vanwege de opstelling van Kaag.

Minderheidskabinet

In de middag staat dan een sessie gepland met de partijen die elkaar in ieder geval niet uitsluiten: VVD, D66 en CDA. Die zouden ook een minderheidskabinet kunnen vormen, zoals de laatste tijd regelmatig wordt geopperd.

Inmiddels is de formatie al 5,5 maand bezig en is er nog weinig zicht op een nieuw kabinet. De twee winnaars van de verkiezingen, VVD en D66, willen allebei een andere richting op. De VVD wil het liefst een voortzetting van de huidige coalitie, terwijl D66 hoopt op een progressief vijfpartijenkabinet met PvdA en GroenLinks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl