Beeld van een aanval uit 2019 met een drone op vliegbasis Al Anad
NOS Nieuws

Zeker 30 doden bij aanval Houthi-rebellen op legerbasis Jemen

Door een aanval met ballistische raketten en drones zijn zeker dertig doden gevallen op een militaire basis in Zuid-Jemen. Een woordvoerder van de militairen heeft dat gezegd.

De aanval werd uitgevoerd door Houthi-rebellen, die al jarenlang in oorlog zijn met de internationaal erkende regering van Jemen. De regering wordt gesteund door een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, Iran steunt de Houthi's.

Vliegbasis Al Anad was het doelwit van de aanval. Naast de minstens dertig doden raakten ook zeker zestig mensen gewond. Wie de slachtoffers precies zijn, is onduidelijk. Het betreft mogelijk ook burgers.

Wapenstilstand

Al Anad, zo'n 40 kilometer ten noorden van de belangrijke havenstad Aden, is de grootste militaire basis in Jemen. Houthi-rebellen hebben de basis vaker aangevallen. In 2019 werd tijdens een militaire optocht onder anderen het hoofd van de Jemenitische veiligheidsdienst gedood door een drone-aanval.

Overleg tussen de Saudische coalitie en de Houthi's over een wapenstilstand is de laatste tijd op niets uitgelopen. De Houthi's willen dat blokkades van havensteden en het vliegveld in de door hun gecontroleerde hoofdstad Sanaa worden opgeheven voordat ze weer plaatsnemen aan de onderhandelingstafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl