Een dag na de zware explosie bij een poort van de luchthaven van Kabul gaan de evacuatievluchten gewoon door. Ondanks nieuwe veiligheidsdreigingen vliegen de Verenigde Staten en enkele andere landen ook vandaag duizenden mensen het land uit. Volgens het Pentagon stapten de afgelopen 24 uur 8500 mensen aan boord van een Amerikaans toestel en gingen 4500 passagiers mee op een vlucht van een ander land.

Terwijl de evacuatievluchten doorgaan, blokkeren de Taliban de toegangswegen naar het vliegveld van Kabul:

Een dag na aanslag: Taliban blokkeren toegangswegen vliegveld, vluchten gaan door

Het laatste Nederlandse vliegtuig met evacués landde vanmiddag op Schiphol en volgens minister Bijleveld (Defensie) is het niet reëel dat er nog Nederlanders kunnen worden geëvacueerd voor komende dinsdag. Op die dag willen de Amerikanen Afghanistan hebben verlaten.

Een zelfmoordterrorist

Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldt over de aanslag van gisteren dat een zelfmoordterrorist zichzelf heeft opgeblazen en dat er ook geschoten is. Gisteren werd nog gezegd dat er twee zelfmoordenaars waren; er waren meldingen van een tweede explosie bij een hotel net buiten het vliegveld, maar het Pentagon spreekt dat nu dus tegen.

Bij de aanslag kwamen volgens de laatst bekende officiële cijfers zeker 79 Afghanen, 13 Amerikaanse militairen en drie Britten om het leven. Maar ABC News en de New York Times schrijven op basis van een anonieme Afghaanse functionaris dat het dodental veel hoger ligt: er zouden 170 Afghanen gedood zijn.

Een onbekend aantal Amerikaanse gewonden is naar de Amerikaanse basis Ramstein in Duitsland gevlogen, waarna ze naar een groot Amerikaans legerhospitaal in de buurt zijn gebracht.

Zo zagen de Nederlandse evacuatievluchten eruit de afgelopen dagen:

De tiende evacuatievlucht vanuit Kabul: zo zag die eruit

STER reclame