Premier Rutte
NOS NieuwsAangepast

Rutte: terreurdreiging op vliegveld Kabul, verschrikkelijk dat mensen niet weg kunnen

Het kabinet vindt het "verschrikkelijk nieuws" dat mensen die nog op weg waren naar het vliegveld van Kabul daar niet meer naartoe kunnen. Dat zei demissonair premier Rutte in een korte verklaring over de toestand in Afghanistan. Hij zei dat de situatie op het vliegveld van Kabul de afgelopen uren zo is verslechterd dat er nu ook een terreurdreiging is.

Eerder maakte het kabinet al bekend dat Nederland na vandaag geen evacuatievluchten uit Kabul meer uitvoert. Dat gebeurt na een dringend advies van de Verenigde Staten om uit het land te vertrekken.

Nederland en andere landen hebben dus te horen gekregen dat er een terreurdreiging op het vliegveld is en de Amerikanen willen volgende week dinsdag helemaal weg zijn uit Afghanistan. Zij willen in de dagen ervoor hun militairen en materieel het land uit brengen.

Heilige plicht

Het kabinet heeft daarom een 'vertrekplan' in werking gesteld. Het is de bedoeling dat de nog aanwezige Nederlandse militairen en het ambassadepersoneel met de laatste vluchten het land verlaten.

Nederland heeft mensen die nog op weg waren gevraagd niet meer naar het vliegveld te gaan. Rutte noemde het "relatief goed nieuws bij al deze ellende" dat vannacht bussen met 118 mensen veilig op het vliegveld zijn aangekomen.

"Maar het is slecht nieuws dat we Nederlanders met hun gezinnen en anderen die we hadden willen evacueren, op dit moment niet kunnen meenemen." Volgens Rutte werkt het kabinet er "koortsachtig" aan om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Hij noemde dat een "heilige plicht". Nederland werkt daarbij samen met andere Europese landen en landen in de regio.

"Samen met andere landen werken we eraan om deze mensen ondersteunen", zei demissionair premier Rutte:

Rutte: 'Helaas zijn er Nederlanders die we niet kunnen meenemen'

Over de kritiek dat het kabinet te laat in actie is gekomen om mensen uit Afghanistan weg te halen, ook van veel Kamerleden, zei Rutte dat iedereen is overvallen door de snelheid waarmee Kabul is gevallen. "Maar wat wel of niet goed is gegaan, gaan we later nog in kaart brengen. Als er fouten zijn gemaakt, ben ik de eerste om die toe te geven."

Het kabinet zegt de afgelopen tijd zo'n 1500 mensen te hebben geëvacueerd. Hoeveel er worden achtergelaten, weet het niet precies. Volgens de premier gaat het om een aanzienlijk aantal.

'Demonstranten onbeschaafd'

Net als andere leden van het kabinet nam Rutte scherp afstand van de demonstranten in Ede die deze week protesteerden tegen de komst van Afghanen in legerplaats De Harskamp. "Ik was diep geraakt; hoe kun je het nou in je hoofd halen om dit zo te doen als je ook weet dat dit gehoord wordt door mensen die getraumatiseerd terugkeren uit Afghanistan?" Volgens de premier "snapt het overgrote deel van Nederland dat dit mensen zijn die onze bescherming verdienen, en die voor ons gewerkt hebben."

Rutte vindt de betogers onbeschaafd. Hij vroeg mensen die het oneens zijn met het beleid niet te demonstreren op plaatsen waar Afghanen worden opgevangen, maar bijvoorbeeld op het Malieveld. De premier benadrukte dat de Afghanen nu tijdelijk zijn gehuisvest en dat ze later zo veel mogelijk naar andere plekken worden gebracht.

"Ik was diep geraakt door de protesten", zei Rutte:

Rutte: 'Demonstreren mag, maar doe het niet bij mensen die net teruggekeerd zijn'

Volgens Rutte zijn de Nederlandse missies in Afghanistan achteraf niet zinloos geweest. Hij zei dat het na 11 september 2001 echt nodig was om met de wereldgemeenschap te voorkomen dat er nieuwe terreurdaden werden gepleegd. "Maar wat zeer teleurstellend is, is hoe dit afloopt en hoe snel de Taliban het land weer hebben overgenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl