Rond het vliegveld van Kabul staan al dagen veel mensen te wachten EPA

De Amerikaanse en Britse autoriteiten roepen hun burgers op om niet meer naar de internationale luchthaven van Kabul te gaan. Amerikanen en Britten die al bij de toegangspoorten rond het vliegveld zijn, moeten daar onmiddellijk vertrekken vanwege veiligheidsrisico's. "Ga naar een veilige locatie en wacht verdere instructies af", schrijft de Britse regering in een boodschap aan burgers.

Er zijn ook berichten dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een dergelijke waarschuwing heeft verspreid onder mensen die vanuit Afghanistan geëvacueerd willen worden.

Het is niet duidelijk wat de aanleiding is voor de waarschuwing van de Amerikanen en Britten. De afgelopen dagen werd al gewaarschuwd voor dreigende aanslagen door de Afghaanse tak van Islamitische Staat.

Een journalist van nieuwszender ABC deelt de waarschuwing van de Amerikaanse ambassade:

Rond het vliegveld van Kabul staan nog altijd veel mensen die het land willen ontvluchten. Het lijkt erop dat er nog maar een paar dagen evacuatievluchten mogelijk zijn, omdat de Verenigde Staten vasthouden aan een vertrek van het leger voor 31 augustus.

Verder maken de Taliban het voor Afghanen steeds moeilijker om het vliegveld te bereiken. Bussen met evacués die onderweg zijn naar het vliegveld worden door Talibanstrijders doorzocht en Afghanen worden tegengehouden.

STER reclame